Ressaca de la reunió amb Sánchez

Aragonès critica la reacció de Junts però se cita amb Puigneró per informar-lo de la taula de diàleg

El president manté la porta oberta que Junts participi en noves reunions amb una altra delegació

Aragonès critica la reacció de Junts però se cita amb Puigneró per informar-lo de la taula de diàleg

EFE / Quique García

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha citat aquest dijous al matí el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, per informar-lo sobre els detalls de la reunió de la taula de diàleg de dimecres, en què Junts no va participar. En una entrevista a RAC-1, ha explicat que en aquesta trobada al Palau de la Generalitat espera donar-li «tota la informació necessària» de la reunió de dimecres, de com han anat les coses els últims dies –dimarts es va produir una crisi en el Govern entre ERC i Junts per la delegació de la taula de diàleg– i sobre com enfoquen els pròxims passos del diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez.

També ha assegurat que, després de la reunió amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la taula de diàleg, va parlar per missatge amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, per explicar-li com havia anat la trobada, tot i que ha dit que s’hauran de reunir per parlar amb la «profunditat necessària».

Amb tot, ha negat que n’informés abans Junqueras que Puigneró sobre el contingut de la trobada i ha assegurat que té «tota la confiança» en el vicepresident per poder explicar-li la reunió amb Sánchez sense que hi hagi filtracions posteriors.

Preguntat pel xoc amb Junts per la delegació

de la taula de diàleg, Aragonès ha afirmat que els socis del Govern «sabien des del primer moment» que la delegació havia d’estar formada només per membres de l’Executiu i que tenia el compromís per part de Puigneró i del secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que així fos.

Critica el comunicat de Junts

Ha explicat que dimarts Sànchez li va trucar per traslladar-li la proposta de delegació –formada per ell mateix, l’exconseller Jordi Turull, Puigneró i Míriam Nogueras– i que Aragonès li va dir que no la podia acceptar perquè no tots eren consellers i el va emplaçar a continuar parlant-ne i trobar una solució.

Així, ha criticat que després Junts emetés un comunicat públic anunciant la proposta de delegació: «El que no puc acceptar com a president és que es faci pública per intentar que o l’accepti o que hi hagi un petit conflicte». No obstant, ha destacat que encara manté la porta oberta que Junts presenti una altra delegació i s’incorpori a la taula de diàleg: «Al final en aquesta resolució del conflicte ens hi hem d’acabar implicant tots», i ha reclamat lleialtat i defugir de les batalles partidistes.

Diferència respecte al 2020

Sobre per què només hi poden participar consellers, Aragonès ha argumentat que la negociació s’ha de fer entre governs perquè són els que estan legitimats per representar la ciutadania i ha qüestionat com reaccionaria l’independentisme si el Govern central portés representants del PSOE que no són ministres: «Diríem que és una falta de compromís de l’altra part».

A més, ha dit que en la primera reunió de la taula de diàleg el febrer del 2020 –quan el president era Quim Torra– sí que hi havia membres que no formaven part del Govern, incloent-hi diputats d’ERC, perquè, segons ell, la situació era diferent: «Va ser una decisió que es va prendre en aquell moment i era el final de la legislatura. Era evident que el Govern seria diferent en uns mesos i podia tenir lògica que hi hagués altres representants».

Per ell, en aquell moment hi havia un Govern «provisional» fins que se celebressin les eleccions –Torra ja havia donat per finalitzada la legislatura per la falta de confiança entre els socis del Govern– i considera que ara s’està en una altra situació en la qual l’actual Govern ha arrencat fa pocs mesos i té un acord que aposta per la taula de diàleg.

Notícies relacionades

Després d’insistir que no hi ha hagut cap veto personal a ningú, Aragonès ha assenyalat que els indultats independentistes «hauran de formar part de la dinàmica de la negociació», tot i que no formin part de la delegació del Govern.

«Ha de ser entre governs, però no es tracta només del que és la mateixa reunió. Aquí caldrà implicar-hi tothom, en aquest procés. Evidentment, els dirigents polítics més importants hi hauran de participar d’una manera o una altra», ha afegit.