Igual que Catalunya

El president d’Andalusia també vol una taula bilateral amb Pedro Sánchez

  • Juanma Moreno critica que és un espai «on es negocien privilegis» i que el president espanyol està «disposat a posar el portatalonaris a sobre de la taula»

  • El dirigent andalús censura també la gestió de la Moncloa sobre la rebaixa del preu de la llum

El president d’Andalusia també vol una taula bilateral amb Pedro Sánchez

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha assegurat que si el president del Govern central, Pedro Sánchez, presideix la taula bilateral amb Catalunya ell demanarà que s’activi la que ve recollida a l’Estatut d’Autonomia andalús (comissió bilateral) i amb els mateixos representants.

«Si a Catalunya s’asseuen sis ministres i el president, a Andalusia s’hi ha d’asseure Sánchez i sis ministres», ha dit Moreno en una entrevista a Onda Cero.

Pacificar la seva situació parlamentària

Ha criticat que hi hagi una taula amb Catalunya «on es negociïn privilegis» per a un territori en detriment dels altres i ha lamentat que Sánchez estigui «disposat a posar el portatalonaris a sobre de la taula» per «pacificar» la seva situació parlamentària.

Ha insistit que «si hi ha una taula bilateral amb Catalunya, Andalusia vol una taula bilateral», com ja li va expressar en la seva reunió de fa uns mesos, però que ara la demanarà formalment quan es produeixi la reunió amb el president català, Pere Aragonès. Aquesta trobada ha generat tensió entre els socis del Govern per la designació dels interlocutors.

Els independentistes, en la melancolia

Ha opinat que la menor intensitat en la reclamació independentista no es deu a Sánchez, sinó al fet que «han xocat contra un mur de formigó» perquè es tracta d’una «utopia», cosa que ha provocat «una topada traumàtica amb la crua realitat» que ha portat els independentistes «a la melancolia».

D’altra banda, respecte a la rebaixa dels impostos de l’electricitat, ha criticat que Sánchez faci «sempre» els anuncis «sense previ diàleg» amb les comunitats i tem que no hi haurà «cap tipus de compensació» a les comunitats per les taxes cedides.

Model energètic

El president de la Junta ha reclamat «una reflexió profunda» sobre el model energètic i ha demanat un pla «real» en el qual s’activin les renovables i hi hagi zones d’evacuació a través de xarxa elèctrica, ja que per exemple Andalusia no té les canalitzacions necessàries per distribuir més energia solar.

Notícies relacionades

Ha qualificat de «pla efectista» el de posar un «límit» als beneficis de les companyies elèctriques, ja que ha advertit que les empreses cotitzades en borsa només funcionen si els seus accionistes tenen dividends.

Moreno ha advocat per una liberalització més gran del sector, on hi hagi més competència, sobretot en la producció i, tot i que no creu que es tracti d’un oligopoli, sí que ha dit que «no és un règim competitiu pur».