Cita entre governs

Aragonès rebutja l’alineació de Junts per a la taula de diàleg

  • El president creu que l’elecció de Turull, Sànchez i Nogueras trenca el pacte que només hi acudirien consellers

  • La reunió setmanal del Govern s’inicia amb retard per abordar aquesta qüestió

Aragonès rebutja l’alineació de Junts per a la taula de diàleg

EFE / QUIQUE GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La segona cita de la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat comença amb tensions en la delegació catalana. Per començar, el Consell Executiu ha començat amb un retard d’uns 40 minuts després que el president, Pere Aragonès, reclamés explicacions als seus socis de Junts sobre els membres escollits pels convergents per integrar-se a la delegació catalana, entre els quals hi ha dos dels presos indultats. La bronca ha provocat, fins i tot, una aturada en la reunió ordinària de l’Executiu català.

Després que el president de l’Executiu central, Pedro Sánchez, confirmés la seva assistència i fixés la trobada per a aquest dimecres, Junts ha donat a conèixer aquest dimarts que hi hauria el vicepresident Jordi Puigneró, el secretari general, Jordi Sànchez, el vicepresident de la formació, Jordi Turull, i la portaveu en el Congrés, Miriam Nogueras. Pere Aragonès, que participarà en la taula juntament amb els consellers d’ERC Laura Vilagrà i Roger Torrent.

Fonts presidencials van asseverar a aquest diari que «s’havia dit i acordat que seria una negociació de govern a govern, amb només representants de l’Executiu», per la qual cosa la part republicana «està molesta», a més, per les formes: «ho han fet públic en un comunicat abans de consensuar l’elecció». És a dir, Aragonès no en sabia res. «I en el Consell Executiu es debatrà, que és on es consensuen les coses», va finalitzar aquesta font.

Ironia indignada

Fonts d’ERC, per la seva banda, van mostrar el seu enuig amb els socis de Govern, tot i que per a això van recórrer a la ironia. Després de conèixer-se la designació de Turull, Sánchez i Nogueras, una alta veu republicana va asseverar: «No n’esperàvem menys». De fons, la convicció d’Esquerra que els postconvergents tenen per objectiu dinamitar una taula que sempre s’ha vinculat als republicans.

I és que els perfils seleccionats per Junts, llevat de Puigneró, no formen part del Consell Executiu, que dilueix el rang de la representació catalana i que allunyen la paritat de la delegació. A més, la presència del secretari general i Turull, que van ser indultats pel Govern després del judici del procés, eleva la tensió, ja que es veuran les cares amb el president dimecres per primera vegada des del seu empresonament.

Notícies relacionades

Per part de la Moncloa, hi acudirà el president, juntament amb la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el ministre d’Universitats, Manuel Castells, tots dos d’Unides Podem, i els ministres socialistes de Política Territorial, Isabel Rodríguez; de Cultura, Miquel Iceta; de Presidència, Félix Bolaños, i la titular de Transports, Raquel Sànchez.

Abans de l’inici de la reunió de la taula de diàleg, Sánchez i Aragonès es reuniran al Palau de la Generalitat per «reprendre el procés de negociació» i «situar els objectius i la metodologia de la taula per a la resolució del conflicte polític», va informar l’equip del president.