Després de la suspensió de l’ampliació del Prat

Junts exigeix a ERC que deixi de «donar estabilitat» a Sánchez al Congrés

  • El secretari general de la formació qüestiona la via del diàleg després de la suspensió de la inversion del Govern central per a l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-el Prat

Junts exigeix a ERC que deixi de «donar estabilitat» a Sánchez al Congrés
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La inversió per a l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-el Prat no tirarà endavant, almenys, en els pròxims cinc anys, i el Govern central i la Generalitat entren en una fase de retrets atribuint-se la responsabilitat del fet que això hagi passat i culpant-ne els xocs entre socis de les coalicions.

A Junts admeten el seu «enuig» amb Esquerra per haver qüestionat l’impacte mediambiental de la reforma i per la possibilitat que membres del partit poguessin acudir a la manifestació contra els plans d’Aena el 19 de setembre a Barcelona. I, davant la decisió del Govern central, pressionen els republicans perquè trenquin les aliances amb el PSOE i Unides Podem al Congrés dels Diputats, per desestabilitzar així la majoria que va recolzar el president Pedro Sánchez.

Des de Brussel·les, on el grup parlamentari i membres del partit han celebrat unes jornades de tres dies per acordar les línies del curs polític vinent, el secretari general de la formació Jordi Sànchez ha defensat que la decisió del Govern central incrementa el seu escepticisme davant la taula de diàleg, per la qual cosa ha qüestionat la voluntat de desglaç entre administracions i ha anunciat que ja ha reclamat una reunió amb el president Pere Aragonès per abordar la coordinació a la Cambra baixa. «Ja n’hi ha prou de lamentar-nos d’aquestes actituds. Els independentistes tenim 23 escons necessaris i imprescindibles per garantir l’estabilitat, però ha arribat el moment que ningú continuï tirant pilotes fora. [...] No podem continuar amb la bondat de donar suport i estabilitat al Govern central», ha reblat, i ha interpel·lat el conjunt de l’independentisme a plantar-se i a no continuar donant llum verda i aprovant als Pressupostos inversions a Barajas quan la ministra ens ha dit obertament que la del Prat queda congelada com a mínim fins d’aquí cinc anys».

Dards contra ERC

Notícies relacionades

«Benvingut al club», ha replicat Sànchez a Aragonès després de qüestionar la voluntat de diàleg del Govern central. El líder postconvergent ha criticat que ja sigui en mans del PP o del PSOE, «el Govern espanyol sistemàticament incompleix els compromisos adquirits amb Catalunya» i que aquesta actitud «dilapida una mica més, enterra una mica més, la credibilitat que el Govern tenia amb els acords i d’obrir espais de diàleg amb les formacions independentistes».

Sànchez ha defensat que els arguments del Govern central per suspendre la inversió «són difícilment creïbles», perquè, segons el seu parer, res ha canviat des de l’acord que va forjar el vicepresident, Jordi Puigneró, amb la ministra de Transport, Raquel Sánchez. «Per més desafortunats que fossin alguns tuits, o impopulars algunes actituds, o populistes algunes declaracions desafortunades d’ERC, és evident que una inversió no pot quedar suspesa per aquesta conducta», ha etzibat als seus socis. Segons el seu parer, el pacte permetia «conciliar dos objectius»: les condicions per fer un aeroport internacional i salvaguardar la llacuna de la Ricarda. Junts no dona la inversió per perduda i s’emplaça a continuar negociant l’ampliació.