En un grupet al Suprem

El rei als polítics després del discurs de Lesmes: «Us ha llegit la cartilla a tots»

  • Felip VI es pronunciava així davant la ministra de Justícia i el líder del PP entre altres persones després de l’acte d’obertura de l’any judicial

El rei als polítics després del discurs de Lesmes: «Us ha llegit la cartilla a tots»

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Després de l’acte d’obertura de l’any judicial, és una tradició que el rei dediqui uns moments a conversar amb els magistrats i els polítics que s’han desplaçat fins al Suprem. El que és menys habitual és que els comenti, però, segons van confirmar fonts jurídiques, en aquesta ocasió Felip VI es va permetre un «us ha llegit la cartilla a tots», amb referència al discurs pronunciat pel president de l’alt tribunal i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes.

El rei es va pronunciar així en un dels grupets en què es trobava, a més del mateix Lesmes, la ministra de Justícia, Pilar Llop, el líder del PP, Pablo Casado, el president del Senat, Ander Gil, i el conseller de Justícia madrileny, Enrique López, així com alguns vocals de l’òrgan de Govern dels jutges, cap al qual es dirigien totes les mirades, perquè la seva renovació està pendent des del desembre del 2018.

Notícies relacionades

El comentari obeïa al fet que Lesmes havia repartit responsabilitats a l’hora d’instar la necessitat d’acabar amb l’«anormalitat» que suposa l’incompliment constitucional de no renovar quan toca una institució com és el Consell. De tal manera va criticar el PP quan va recordar que «un deure que dimana de la mateixa Constitució» no pot «subordinar-se quant al seu compliment a raons d’oportunitat política, siguin les que siguin, ja que no hi ha millor manera de defensar la Constitució que procurant el seu compliment».

Però també al Govern, al retreure-li la «urgència» de la reforma de la llei que li impedeix fer nomenaments en funcions i que pot suposar l’atròfia de la institució si no es produeix el recanvi dels vocals. També va defensar la independència judicial i va lamentar que l’Executiu de Pedro Sánchez defensés la necessitat de concedir els indults als líders del procés contraposant concòrdia amb revenja, com si aquest fos l’objectiu de la justícia, quan és fer complir la llei.