Canvis en les lleis

La fiscalia vol fiscals específics per lluitar contra la corrupció a l’Administració

  • Els experts s’ocuparien de les corrupteles sense prou entitat perquè s’encarregui Anticorrupció

  • El ministeri públic és conscient del canvi de sensibilitat registrat en la societat en vista de certes pràctiques

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia General de l’Estat considera que la percepció de la societat sobre certes formes de corrupció ha canviat i el que abans era «tolerat» tant pels tribunals com per la societat ara se censura i es considera «greument lesiu» i que deteriora «de manera rellevant els fonaments sobre els quals s’erigeix l’Estat social i democràtic de dret». En aquesta línia considera convenient la creació d’una unitat de fiscals específics per lluitar de forma més àgil i coherent contra certes formes de corrupció a l’Administració, com la fragmentació de contractes públics per no treure’ls a concurs o l’ús d’instruments privats en la gestió del que és públic, que no abasta la transcendència dels assumptes que corresponen a Anticorrupció.

Segons afirma la memòria de la Fiscalia d’aquest any, es tracta de millorar la persecució de «comportaments àmpliament generalitzats en el passat, creats amb la finalitat d’eludir l’aplicació de la norma administrativa», que «han passat a concebre’s com a greument ofensius per a l’ordre jurídic penal». Aquesta percepció s’ha instal·lat en la societat, però també en els tribunals, que «han adquirit consciència de la gravetat d’aquestes pràctiques, fruit de la seva repercussió nociva en el desenvolupament econòmic de la societat, així com en la confiança de la ciutadania en les institucions públiques».

La memòria justifica la importància de la iniciativa en què «la pèrdua de confiança en l’Administració es revela com un factor idoni per estimular l’aparició de conflictes socials i de distorsions de naturalesa sistèmica, així com d’actituds contràries a dret». Fins i tot considera necessari extremar «la diligència i exhaustivitat en la investigació» d’aquests delictes, perquè això repercuteix directament en el crèdit que el Ministeri Fiscal, en particular, i l’administració de justícia, en general, mereixen en la ciutadania.

Xarxa d’experts

Notícies relacionades

La proposta del ministeri públic consisteix a crear «una xarxa de fiscals experts en la persecució d’aquest tipus d’il·lícits» amb «una formació específica en dret administratiu, orgànicament dirigida per un fiscal de sala delegat, ja que es tracta de delictes que en no poques ocasions presenten un alt grau de sofisticació i que, en general, són comesos per subjectes amb coneixements elevats en matèria administrativa».

Aquesta unitat no seria incompatible amb la Fiscalia Anticorrupció, perquè aquesta no és competent per a «bona part» d’aquests delictes i «el seu àmbit d’actuació es troba limitat als supòsits que presentin especial transcendència, raó per la qual a la pràctica la seva intervenció únicament es produeix en un nombre d’ocasions molt limitat».