Els populars no donen treva

El PP acusa Sánchez d’apropiar-se de l’èxit dels soldats a l’Afganistan

  • Maroto retreu al president que només busqui fer-se «fotos» després d’haver estat de vacances «estirat al sol»

  • Cs qualifica d’«enormement exitosa» la missió d’evacuació de l’Afganistan i demana condecorar els professionals que han participat en l’operatiu

El PP acusa Sánchez d’apropiar-se de l’èxit dels soldats a l’Afganistan

EFE / PABLO MARTÍN

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El portaveu del Grup Parlamentari Popular al Senat, Javier Maroto, va acusar el president del Govern central, Pedro Sánchez, de voler «apropiar-se d’un èxit» de la missió espanyola d’evacuació a l’Afganistan, un mèrit que, segons la seva opinió, «només correspon a l’ambaixador i als soldats».

El senador va visitar aquest dissabte Segòvia per participar a la reunió del comitè de direcció del PP a la província que obre el curs polític i, en declaracions als mitjans, va criticar que el president de l’Executiu no hagi acudit al Congrés dels Diputats per retre comptes sobre aquesta crisi. «¿Senyor Sánchez, no creu vostè que després de 102 espanyols morts a l’Afganistan [62 d’ells morts en l’accident del Iak-42, el 2003, amb José María Aznar a la Moncloa] i més de 3.500 milions d’euros gastats allà, Espanya i el Congrés dels Diputats no es mereixen una mica més que una de les seves simples fotos?», va qüestionar, segons informa Efe.

Va continuar amb més preguntes per a Sánchez: «¿Per què no acudeix al Congrés? ¿És que té por que algú li pregunti també per qüestions com el preu de la llum, que continua disparat malgrat les seves promeses? ¿Per què no acudeix al Congrés? ¿És només supèrbia, senyor Sánchez, o és també covardia?». Dimecres passat, la Diputació Permanent de la Cambra baixa va rebutjar per majoria la compareixença del líder socialista. Sí que acudirà a donar explicacions en comissió, aquest dilluns, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares.

Javier Maroto va retreure al president del Govern central que no hagi comparegut fins a l’últim moment per estar de vacances i, pel que fa això, va apuntar que el mes d’agost «també permet mesurar els diferents líders polítics».

«Hem vist que Sánchez, com va fer l’any passat, ha abandonat les seves tasques de Govern per estirar-se al sol. Hi ha hagut un moment en què ja resultava insuportable veure’l més temps a la gandula i algú li ha dit “Sánchez, has de sortir, has de parlar, ho està fent tothom”», va comentar. Segons la seva opinió, la crisi a l’Afganistan és «la prova del cotó fluix de com és el president Sánchez», perquè, mentre que la resta de líders europeus «han donat la cara des del minut u», ell només va comparèixer l’últim dia «per apropiar-se d’una foto que no és seva».

«Després de sentir-li dir “Això és un èxit d’Espanya”, a tots se’ns ha passat pel cap allò de “N’hem sortit més forts, hem vençut el virus”», va afegir.

Finalment, Maroto va assegurar que el Partit Popular continuarà fent el que, segons ell, «correspon a un partit d’Estat i líder de l’oposició». Es tracta de «criticar amb vehemència» la «incapacitat», «abandonament» i «falta de transparència» del Govern de Sánchez i també continuar «amb la mà estesa» oferint propostes com la llei de pandèmies, marc jurídic que el PP ha estat reclamant els últims mesos.

No a reconèixer el règim

La visió de Ciutadans no és tan crítica contra el Govern central com la del PP. Els taronges van qualificar aquest dissabte d’«enormement exitosa» la missió d’evacuació a l’Afganistan i van anunciar que la seva formació política ha plantejat al Congrés una proposició perquè es condecori amb distintiu vermell els professionals que hi han treballat per fer-la possible.

En declaracions als mitjans a la seu de Ciutadans, a Madrid, Miguel Gutiérrez, diputat del partit a la Cambra baixa, va destacar la tasca dels «herois» que han demostrat «el que és servir Espanya» amb una operació que ha sigut un «èxit» també des del punt de vista humanitari, ja que ha «salvat 2.000 vides». «Hem de sentir-nos-en orgullosíssims», va remarcar, mentre va demanar al Govern que es faci un debat i votació al Congrés en què tiri endavant aquesta proposició. «Això no és una petició de Ciutadans, sinó de tots els espanyols. Ens agradaria que el president compartís amb nosaltres això i que tots els grups, amb el consens més gran possible, puguem donar el reconeixement que mereixen els nostres professionals de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat», va manifestar.

Notícies relacionades

En un altre punt, va recordar que encara queda «molta gent» a l’Afganistan que ha col·laborat amb les forces de seguretat occidentals que no ha pogut sortir i va demandar al Govern central que faci «tot el possible» per evacuar-los.

De la mateixa manera, va fer una crida a l’Executiu i a l’alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, perquè posin «línies vermelles» a l’hora de realitzar aquesta evacuació, perquè diu que una cosa és negociar amb els talibans la sortida ordenada d’aquesta gent i una altra és donar suport al Govern talibà. «Espanya i Europa no poden mai, sota cap circumstància, donar recolzament oficial o legitimar un Govern terrorista com és el talibà», va afirmar.