Tornada a l’activitat política a les Corts

El Govern salva l’últim examen parlamentari de l’estiu

  • La Diputació Permanent del Congrés aprova només les compareixences de tres ministres (Ribera, Albares i Darias), que ja havia registrat el Govern

  • La sessió, de gairebé set hores, reprodueix l’esquema esquerra-dreta. Vox deixa anar que Lorca hauria votat el seu partit perquè «estimava Espanya»

El Govern salva l’últim examen parlamentari de l’estiu

EFE / FERNANDO ALVARADO

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Ni sorpreses, ni votacions ajustades, ni sobresalts. Ni tan sols una gran esbroncada. La reunió, aquest dimecres, de la Diputació Permanent del Congrés –l’òrgan que assumeix les competències del ple durant vacances–, va discórrer amb el guió previst, després que el Govern s’apliqués a intentar desactivar-la. El PP havia registrat 16 peticions de compareixença urgent (dos del president i, les restants, de deu dels seus ministres), i finalment només tres van tirar endavant: la de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, per informar de la cavalcada del preu de la llum, i la dels titulars d’Exteriors, José Manuel Albares (sobre l’Afganistan), i de Sanitat, Carolina Darias (per detallar l’última empenta del procés de vacunació). Les tres compareixences que l’Executiu havia demanat dilluns a la nit. És a dir, que el Gabinet de Pedro Sánchez es va avançar a l’oposició a l’oferir les explicacions de tres ministres per aigualir la cita d’aquest dimecres. I, segons el parer dels socialistes, ho van aconseguir, ja que el PP, al llarg d’una sessió de gairebé set hores de debat, no va aconseguir sumar aliats en les votacions més enllà de Ciutadans i Vox. Els populars, en canvi, es delectaven, perquè havien aconseguit que prosperessin tres de les seves sol·licituds, quan al juliol no va progressar cap de les seves 25 peticions.

Els tres ministres –Ribera, Albares i Darias– compareixeran entre dilluns i dimarts de la setmana vinent, ja que l’1 de setembre arrenca el període ordinari de sessions i el Congrés reprèn la seva plena normalitat. A partir del dilluns 6, com estava previst, acudiran a la Cambra baixa a explicar les línies mestres dels seus departaments els nous ministres, els que Sánchez va anomenar en la remodelació del seu Gabinet de juliol. De qui el PP no va demanar la compareixença, per donar compte de la devolució de menors al Marroc, va ser del responsable d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, tal com li van retreure Vox i Ciutadans. Els dos partits addueixen que la direcció popular no ho ha fet perquè l’hi demandava el president ceutí, Juan Jesús Vivas, que en aquesta qüestió ha tancat files amb el Govern i ha agraït en tot moment el recolzament de Sánchez des de l’esclat de la crisi migratòria a la ciutat autònoma, a mitjans de maig.