Nou estil

Díaz potenciarà la relació amb els territoris per reforçar Unides Podem

  • La líder de l’espai confederal assegura que és important escoltar la ciutadania al marge dels partits

  • Colau podria ser una de les peces clau en el disseny territorial que la vicepresidenta segona faci de l’espai morat

Díaz potenciarà la relació amb els territoris per reforçar Unides Podem

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La realitat d’Unides Podem és complexa. Si a escala nacional resulta difícil orientar-se en la correlació de forces (la coalició la componen Podem, IU, En Comú Podem i Galícia en Comú), en l’àmbit territorial el panorama resulta molt més intricat. Les federacions autonòmiques d’Izquierda Unida disfruten d’un alt grau d’autonomia, les dels morats depenen més de Madrid i a Galícia i Catalunya s’han aliat creant una marca pròpia. Amb aquest panorama, Yolanda Díaz, líder nacional d’Unides Podem, vol potenciar els territoris al marge de l’estructura orgànica de cada un.

Al contrari que Pablo Iglesias, que va fundar Podem a Madrid i va pilotar el creixement del partit des de la capital, la vicepresidenta segona i ministra de Treball prové de les estructures territorials. Regidora a l’Ajuntament de Ferrol durant nou anys, i diputada autonòmica al Parlament gallec durant quatre més, Díaz va fer el salt a la política nacional el 2016 amb la coalició En Marea. L’aliança de Podem, Esquerda Unida i Anova se’n va anar en orris dos anys després i fruit d’aquesta fractura va sorgir Galícia en Comú.

La reestructuració a Galícia va tenir èxit –almenys en l’àmbit nacional–, però les tensions en altres territoris a causa dels intents de control per part de l’anterior direcció de Podem i pel ràpid creixement de la formació sense apuntalar les bases han deixat els morats amb un panorama complicat. A Astúries i Navarra, Podem i IU es van presentar per separat a les anteriors eleccions autonòmiques i en els pròxims comicis territorials hauran de competir a Andalusia –i qui sap si també en l’àmbit nacional– contra Teresa Rodríguez després de la negativa d’Iglesias a concedir-li més autonomia de la cúpula del partit.

Malgrat que Díaz no té cap poder orgànic –Podem està en mans de Ione Belarra i IU d’Alberto Garzón–, la vicepresidenta serà qui hagi de liderar la coalició i intentar marcar el seu estil. Fonts del seu entorn assenyalen que «no es tracta de parlar de partits i partits», sinó d’escoltar el pols dels territoris i les exigències de la ciutadania per anar configurant les opcions necessàries a cadascun dels territoris.

L’aliança catalana

Notícies relacionades

Una de les poques figures rellevants que Unides Podem conserva en l’àmbit territorial és Ada Colau. L’alcaldessa de Barcelona, que mai va aconseguir una sintonia especial amb Iglesias, apareix en l’horitzó de Díaz com una de les seves potencials aliades dins de la formació. A l’entorn de Colau rebutgen que la líder d’En Comú Podem a Catalunya vulgui fer el pas a la política nacional. Tal com va informar EL PERIÓDICO, la intenció de l’alcaldessa és la de tornar a presentar-se.

Les mateixes veus destaquen que l’alcaldessa catalana veu en Podem «una crisi de projecte molt greu» i cert «nerviosisme intern» després de la sortida d’Iglesias i l’arribada dels nous lideratges. Díaz, coneixedora de la realitat autonòmica, haurà d’apaivagar aquests dubtes i fer sentir còmplices del projecte nacional els territoris, sense causar recels en l’esfera nacional.