Crisi migratòria

Interior diu al jutge que repatriava nens marroquins per motius humanitaris

  • L’Advocacia de l’Estat presenta un escrit davant el Jutjat Contenciós 1 de Ceuta al·legant indefensió i la necessitat d’actuar amb urgència amb els menors

Menores migrantes en un parque de Ceuta.

Menores migrantes en un parque de Ceuta. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’Advocacia de l’Estat, en representació del Ministeri de l’Interior, ha demanat al Jutjat d’Instrucció 1 de Ceuta l’aixecament de la suspensió cautelar que va dictar sobre les repatriacions de nou nens migrants marroquins, que ha acabat paralitzant tot el procés de repatriacions de menors emprès fa una setmana. Amb un escrit d’oposició de l’Advocacia de l’Estat, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, Interior, a través del seu representant legal, demana l’aixecament de la suspensió basant-se en arguments jurídics i també humanitaris.

Entre els segons, «les greus dificultats a assegurar l’adequada assistència social» dels adolescents que van entrar a Ceuta en l’onada migratòria del maig passat. La «situació excepcional i d’anormalitat» en què viuen, diu l’escrit, «acredita la necessitat de buscar una ràpida solució a aquesta situació».

Notícies relacionades

El document que respon a la suspensió, que van instar la Coordinadora de Barris i la Fundació Arrels davant aquest jutjat ceutí, pintant amb números «la més que constatada i coneguda situació d’excepcionalitat, anormalitat i emergència humanitària que ha causat l’entrada massiva d’emigrants que va tenir lloc els dies 17 i 18 de maig a la ciutat de Ceuta (situació que persisteix en el dia d’avui)». Aquests números són tres: «l’entrada massiva de 12.000 persones, adults i menors, de forma irregular», la ressenya «per part del Cos Nacional de Policia fins a un total de 1.097 menors», dels quals estan acollits en centres temporals «fins a un total de 758» i l’estimació que «hi ha a la ciutat, a més, entre 400 i 500 menors més sense cap tipus de control, identificació, ressenya ni acollida o protecció, deambulant i pernoctant en campaments provisionals, exposats a tota mena de riscos socials, sanitaris, morals i físics, fins i tot posant en risc la seva vida».

Entre els arguments jurídics que maneja Interior, n’hi ha dos de caràcter previ que fa valer al seu escrit l’Advocacia de l’Estat: un, que «la mesura cautelar s’ha adoptat sense una prèvia interposició de recurs», i dos, que «en l’actuació administrativa afectada per la mesura cautelar s’han presentat dues administracions (la de la ciutat autònoma de Ceuta i la de l’Estat a través de la Delegació del Govern) tot i que només a una se li ha permès el tràmit d’al·legacions, per la qual cosa s’està causant una indefensió material», diu la resposta, en al·lusió al Govern de Ceuta. De fet, entre les seves conclusions hi ha una petició al jutge que es deixi que el Govern ceutí al·legui.