Esbroncada pel públic

Dimiteix una regidora de la CUP a Navarcles després de parar un monòleg amb bromes sexuals

La regidora va alertar un còmic que podia ofendre el col·lectiu LGTBI

Dimiteix una regidora de la CUP a Navarcles després de parar un monòleg amb bromes sexuals

Navarcles

3
Es llegeix en minuts

La regidora de Feminismes a l’Ajuntament de Navarcles (Barcelona), Ylènia Morros (CUP), ha dimitit després que dissabte passat parés un monòleg d’Albert Boira al considerar que l’espectacle incloïa bromes sexuals «no pertinents» que podien «ofendre» el col·lectiu LGTBI.

Els fets van passar durant la Festa Major del municipi, quan Morros va agafar el micròfon enmig de l’actuació de Boira i va explicar al públic que li havia demanat que «deixés de fer aquest tipus de bromes pansexuals», cosa que li va valer la xiulada i les esbroncades dels assistents i el retret de la resta de forces de govern.

«Potser no us heu sentit ofesos perquè no formeu part d’aquest col·lectiu, però s’han fet algunes bromes de caràcter sexual que no són pertinents i nosaltres treballem cada dia per visibilitzar aquestes agressions [...] i que aquests col·lectius puguin estar lliurement al carrer», va assenyalar abans que l’alcalde, Josep Maria Feliu, es desmarqués públicament de la regidora.

Després de la polèmica generada per aquesta actuació, Morros ha anunciat que renuncia al càrrec, una decisió que ha assegurat que va prendre fa mesos, però que ha hagut d’«accelerar» davant els «recels personals i polítics massa greus i profunds» al si del govern municipal, liderat per Ara Navarcles –adscrita a ERC– i en què participen els comuns i la CUP.

En un comunicat, la regidora ha denunciat que l’executiu no està «cohesionat» i «s’aguanta per un fil» a causa de la «falta de confiança» i «treball en equip» i amb «contradiccions que han anat en augment»

«Som un govern denominat d’esquerres, transformador, però ens limitem a gestionar, a intentar quedar bé i a posar junts. I les accions polítiques que van més enllà, que suposen un canvi de model, les evitem», ha retret.

Acusada de «censurar»

Per la seva banda, Ara Navarcles ha acusat Morros de «censurar» Boira per creure’s «moralment superior a la resta», de portar a terme «gesticulacions i política de postureig» i ha recalcat que la regidora cupera «es va equivocar» en el fons i en la forma.

«Una regidora de govern no pot censurar un acte prenent una decisió unilateralment, sense consultar-ho i consensuar-ho amb la resta de companys i amb els voluntaris de l’organització», ha afirmat la formació en una nota, en la qual ha qualificat de «molt greu i perillós que una sola persona es cregui moralment superior a la resta i pugui decidir què es pot dir i què no en un acte públic en funció de la seva percepció personal».

La CUP també ha sortit al pas i ha expressat el seu «recolzament unànime» a Morros davant el «linxament» sofert a les xarxes socials i a la «crítica pública» que va fer perquè «la llibertat d’expressió no està renyida amb el respecte als col·lectius LGTBI i el feminisme», però ha admès que la seva intervenció «hauria d’haver-se consensuat amb la resta de membres del govern».

A més, ha reafirmat la seva aposta per un executiu progressista amb polítiques «inclusives i igualitàries», malgrat les «contradiccions», i ha instat a Ara Navarcles-ERC i a Navarcles En Comú a «reforçar els vincles que els uneixen», informa Efe.

Notícies relacionades

El monologuista Albert Boira també ha reaccionat a la controvèrsia i, en un missatge a Twitter, ha assenyalat que, amb el seu espectacle, buscava «visibilitzar una orientació sexual en primera persona», referint-se a si mateix «en una localitat de l’interior, on estadísticament hi ha moltes persones encara dins de l’armari».

Boira ha qualificat la seva comèdia de «compromesa, integradora, activista en suma» i ha convidat a Morros que «recapaciti, assimili, aprengui, i continuï lluitant per un món millor»: «Estic convençut que aquesta i no una altra era la seva intenció», ha considerat.