Reconeixement nacional

Els comuns demanen buscar una «fórmula imaginativa» per a l’encaix de Catalunya

  • El portaveu morat David Cid s’ofereix a mediar per accelerar els traspassos en la Comissió Bilateral

3
Es llegeix en minuts
EFE

El portaveu d’En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha assegurat que una de la claus per desbloquejar el conflicte català a la taula de diàleg passarà per buscar una «fórmula imaginativa» de «reconeixement de Catalunya com a nació dins d’un Estat plurinacional». En una entrevista amb Efe, Cid ha explicat que la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, i la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, consensuaran el full de ruta d’Unides Podem de cara a la taula de diàleg, uns eixos entre els quals preveu que figuri una reforma del finançament autonòmic perquè «com a mínim» sigui proporcional a la població de cada territori.

«Estem treballant en les propostes que volem portar a la taula, com per exemple aprofundir en la desjudicialització de la política, blindar les competències autonòmiques o millorar l’autogovern i el sistema de finançament», ha apuntat. Segons Cid, «segurament» el que requerirà més feina serà «explorar de quina forma imaginativa es pot encarrilar» el «reconeixement nacional de Catalunya».

«No vull entrar en fórmules, però hi ha diferents nivells, des de lleis orgàniques que no passen pel sedàs del Constitucional» fins a «modificacions de la Constitució si hi hagués majories», ha dit Cid, per a qui, «més enllà de la fórmula, l’important és acceptar i entendre que Espanya és un Estat plurinacional i Catalunya, una nació».

Entre els elements que els comuns volen traslladar a la taula de diàleg és que «el conjunt de les comunitats autònomes com a mínim rebin el que els correspon segons la seva població» i així, si Catalunya té al voltant del 16,5% de la població espanyola, rebi també aquest percentatge. Cid considera «defensable i comprensible» per part de totes les comunitats rebre l’equivalent a la seva població: «Les comunitats autònomes són les que sustenten l’Estat del benestar», ja que es fan càrrec de competències com la salut, l’educació i la dependència, ha recordat.

Reforma del delicte de sedició

També ha volgut posar «en valor» el treball que estan fent els comuns i, en particular, Jaume Asens, a Madrid, per impulsar la reforma del Codi Penal sobre el delicte de sedició, així com el fet que el Govern hagi concedit els indults. Si el PSOE no hagués governat amb Unides Podem sinó recolzat per Ciutadans, al seu entendre, no s’haurien aconseguit els indults per als presos del procés.

D’altra banda, Cid ha destacat els traspassos perfilats dilluns en la reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat. «Es tracta de complir la llei. No té sentit que no es compleixin els acords», ha comentat sobre els traspassos pendents. Els comuns han fet arribar a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, la seva «predisposició» a treballar junts perquè «els traspassos arribin a bon port».

També s’ofereixen a preparar amb la resta de grups les reunions de la Comissió Bilateral, tot i que, segons Cid, això és «difícil» si aquestes trobades prèvies amb prou feines duren mitja hora. «Però igualment nosaltres anirem on se’ns convidi a compartir les nostres propostes, perquè no compartim la política de cadires buides», ha assenyalat amb referència a l’absència de Pere Aragonès en la Conferència de Presidents autonòmics.

Notícies relacionades

Cid ha lamentat que Aragonès no hagi escoltat les seves peticions d’una taula catalana prèvia a la taula de diàleg amb l’Estat i ho ha atribuït que el president té ja prou feina buscant aquest consens dins del Govern, ateses les diferències entre ERC i JxCat. «Desgraciadament, com que la situació d’Aragonès és molt complicada dins del seu Govern, crec que ell no vol la taula catalana de diàleg», ha explicat.

Sobre les discrepàncies entre independentistes, ha lamentat que «no passi cap setmana sense que algun dirigent de Junts critiqui la taula» de diàleg, circumstància davant la qual ERC apareix, com en altres temes, «resignada».