Gest de distensió

El Marroc convida Espanya a un acte oficial per primera vegada després de la crisi

  • Un representant de l’ambaixada va participar en una visita a la seu del servei antiterrorista del país africà

El Marroc convida Espanya a un acte oficial per primera vegada després de la crisi

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats marroquines han convidat el representant de l’ambaixada espanyola a Rabat a una visita guiada a la seu del seu servei antiterrorista juntament amb diplomàtics d’altres països, en el que suposa el primer tracte d’aquest tipus amb Espanya des de l’esclat de la crisi entre els dos països l’abril passat.

En actes similars anteriors, sobretot els que organitza el Ministeri marroquí d’Exteriors, Espanya havia sigut exclosa de la invitació, presumptament com a repercussió per la crisi diplomàtica entre els dos països.

L’encarregat de negocis espanyol, Borja Montesino, que s’ha incorporat aquesta mateixa setmana a la missió diplomàtica d’Espanya a Rabat, va substituir en aquesta visita l’ambaixador espanyol al Marroc, Ricardo Díez-Hochleitner, que està de vacances.

La visita a la seu del Buró Central d’Investigació Judicial (BCIJ), el braç judicial de la Direcció General de Vigilància del Territori Nacional (DGST, servei d’intel·ligència interior) va tenir lloc dijous passat, amb la participació de representants diplomàtics de 22 països, entre els quals, Estats Units, Rússia, el Canadà i Aràbia Saudita.

A l’acabar, Montesino va fer declaracions a la premsa marroquina destacant la importància de la cooperació en matèria terrorista, que és, segons va dir, un component essencial dins de l’àmplia col·laboració entre Espanya i el Marroc, informa EFE.

El Front Polisario i el Sàhara Occidental

La crisi diplomàtica entre el Marroc i Espanya va tenir el seu desencadenant en la presència del líder del Front Polisario, Brahim Gali, en territori espanyol després de ser ingressat en un hospital de Logronyo per Covid.

Notícies relacionades

El país magribí va reaccionar permetent que milers d’emigrants irregulars entressin a Ceuta els dies 17 i 18 de maig i cridant la seva ambaixadora a Madrid, Karima Benyaich, a consultes.

Espanya ha defensat de forma contínua la necessitat de superar la crisi i de recuperar les relacions, que considera estratègiques, entre els dos països, però el Marroc pressiona perquè Madrid adopti postures més pròximes a les tesis de Rabat sobre la ‘marroquinitat’ del Sàhara Occidental.