Ampliació del Prat

Colau demana al Govern i la Generalitat que «rectifiquin» amb l’ampliació de l’aeroport

  • La CUP també critica el projecte i el PSC ofereix el seu recolzament al Govern

Colau demana al Govern i la Generalitat que «rectifiquin» amb l’ampliació de l’aeroport

ACN / BLANCA BLAY

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ampliació de l’aeroport del Prat s’ha convertit en el nou cavall de batalla de la política catalana. Els partits s’han posicionat –uns a favor, d’altres en contra, alguns de perfil– sobre l’acord entre el Govern i la Generalitat, sobretot pel seu presumpte impacte mediambiental. Els comuns són els més crítics en aquest sentit, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va exigir a Pedro Sánchez i Pere Aragonès que «rectifiquin».

Malgrat que Podem forma part del Govern, que és la part que defensa amb més entusiasme l’ampliació, Colau va mostrar la seva «sorpresa i decepció profunda» per un acord «propi de l’economia del passat» i «incompatible amb la lluita contra el canvi climàtic». Segons la seva opinió, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró –que va ser un dels negociadors– ha assumit «el discurs d’Aena».

En la mateixa línia, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va dir que, tot i que les inversions en infraestructures són «benvingudes», el pacte «es fa pensant en els accionistes d’Aena i d’esquena a les taules tècniques, al món local i la ciutadania de Catalunya».

Altres partits es van unir a les crítiques, que també van formular organitzacions ecologistes com Greenpeace. La CUP va demanar que compareguin al Parlament tant Puigneró com el president de la Generalitat, i va avisar els socis del Govern que l’ampliació del Prat és «una línia vermella».

El PSC va aprofitar el rebuig de la CUP al projecte per demanar al Govern que es plantegi quin paper vol que tinguin els anticapitalistes en la legislatura. «El Govern, sobretot ERC, ha de decidir què vol fer, quin país vol i quin vol que sigui el partit que li doni recolzament», va dir la portaveu parlamentària socialista, Alícia Romero.

Juntament amb les organitzacions empresarials, el PSC és qui més defensa l’ampliació del Prat. De fet, els socialistes han ofert el seu recolzament al Parlament perquè tiri endavant, i estan convençuts que, en els pròxims mesos, es trobarà «la millor solució» perquè la intervenció no posi en risc l’ecosistema de la zona.

«Consens» al Govern

Notícies relacionades

Romero va remarcar, davant les crítiques dels comuns, que la proposta surt d’un govern «de coalició», que quan fa una proposta és «amb consens i de manera acordada». «Aquesta inversió és important per a Espanya també. Aquest Govern vol que passin coses més enllà de Madrid. Una Espanya diferent, més plural i amb més cohesió territorial», va resumir la portaveu del PSC al Parlament.

Sobre les paraules del líder del PP, Pablo Casado, a propòsit que el PSOE ven «gat per llebre» amb la inversió del Prat, perquè això ja ho hauria aprovat l’Executiu de Mariano Rajoy, Romero va demanar al president popular que «deixi de fer soroll» i deixi Espanya «avançar».