Agenda internacional

Casado es reunirà a Colòmbia amb Duque, qüestionat per la repressió de les protestes

  • El líder del PP reactiva l’agenda internacional després de la pandèmia amb una visita a un líder en hores baixes després de la seva reacció davant l’esclat social

Casado es reunirà a Colòmbia amb Duque, qüestionat per la repressió de les protestes

Efe / Víctor Lerena

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Després de setmanes en què els dirigents del PP han estat pressionant el Govern central per no qualificar al règim cubà de «dictadura», Pablo Casado viatja aquest dilluns a Colòmbia, on es reunirà amb el president del país, Iván Duque, que està sota la lupa de les organitzacions de drets humans per la «brutalitat policial» contra els manifestants que protestaven per la pujada d’impostos. Casado té previst dinar amb Duque dimarts al Palau de Nariño, seu del Govern i residència oficial del mandatari colombià.

L’objectiu del president del PP és rellançar la seva agenda internacional després de la pandèmia tot i que l’elecció del país no està exempt de riscos per les denúncies rebudes pel president colombià per organitzacions com Human Rights Watch, que va exigir que l’Executiu d’aquell país prengui mitjanes urgents «per protegir els drets humans i iniciar una reforma policial profunda per garantir que els agents respectin el dret de reunió pacífica i els responsables d’abusos siguin portats davant la justícia». Segons dades d’aquesta institució de drets humans, hi va haver 34 morts durant les protestes, 20 de les quals creuen que ha sigut per xocs amb les forces de seguretat. A més, assenyala que, entre el 28 d’abril, dia de l’esclat social i principis de juny, quan es va assolir la primera treva, es van registrar 5.500 detencions, bona part de les quals qualificades d’arbitràries.

Els colombians van iniciar a l’abril unes revoltes per protestar per una reforma tributària que gravava els productes alimentaris en un país en el qual l’1,6% dels nens pateixen de desnutrició aguda i el 12,7%, desnutrició crònica (dades de la Xarxa de Bancs d’Aliments de Colòmbia, Abaco). A més, Amnistia Internacional, Greenpeace, Oxfam Intermón i FundiPau van arribar a demanar al Govern espanyol el mes passat que suspengués les exportacions d’armes espanyoles a Colòmbia i a altres països del golf Pèrsic, Israel i Turquia, una petició que no va ser acceptada per l’Executiu de Pedro Sánchez.

El primer viatge de Casado a l’estranger com a líder del PP va ser precisament a Colòmbia. Ho va fer l’agost del 2018 per assistir a la presa de possessió de Duque com a nou president de la República. El juny passat, Casado va expressar la seva «rotunda condemna» davant l’atemptat rebut pel mandatari colombià i li va traslladar la seva solidaritat per aquest «atac a les institucions democràtiques colombianes», després que l’helicòpter en el qual viatjava el president fos atacat a trets a la ciutat de Cúcuta.

Dimarts, el màxim representant dels conservadors espanyols participarà en un seminari que organitza la Fundació Concòrdia i Llibertat junt amb el partit Centre Democràtic de Duque i que versarà sobre el reforçament dels partits de centredreta davant l’avenç del populisme a l’Amèrica Llatina. Casado fa aquest viatge acompanyat per la secretària d’Internacional del PP, Valentina Martínez, i el portaveu adjunt del Grup Popular al Congrés, Pablo Hispán

Balança comercial

Notícies relacionades

Espanya és el principal soci de Colòmbia a la Unió Europea, recolzament que va ser fonamental en la negociació de l’Acord Comercial amb la UE i per a l’eliminació del requisit del visat de turisme per als colombians a l’espai Schengen.

Els dos països mantenen, a més, una estreta relació comercial la balança de la qual en els últims anys ha sigut favorable a Espanya.