El jutge donarà per conclosa la investigació dels papers de Bárcenas el 29 de juliol

  • Pedraz rebutja prorrogar sis mesos més la instrucció de la causa

3
Es llegeix en minuts
EFE

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha rebutjat prorrogar sis mesos més la instrucció de la causa en la qual s’investiga si les donacions d’empresaris a la caixa b del PP, reflectida en els ‘papers de Bárcenas’, van ser a canvi d’adjudicacions públiques o altres favors.

D’aquesta manera, el termini de la instrucció vencerà el dijous 29 de juliol, amb la qual cosa no es podran demanar més diligències i només s’admetran les que ja hagin recordat i s’esperi la seva presentació, segons consta en la interlocutòria amb què el jutge ha adoptat aquesta decisió i a la qual ha tingut accés Efe.

Final de la instrucció

El titular del Jutjat Central d’Instrucció 5 de l’Audiència Nacional ha optat per posar fi a la instrucció després d’interrogar el 16 de juliol l’extresorer Luis Bárcenas arran de la carta que va enviar a Anticorrupció abans del judici pel presumpte pagament en b de la reforma de la seu del PP –pendent de sentència–.

Ha seguit així el criteri de la Fiscalia Anticorrupció, que va considerar, en un escrit al qual ha tingut accés Efe, que la tramitació en curs de «les diligències que s’han estimat necessàries per a l’esclariment dels fets» no justifica una pròrroga de la investigació, com demanaven les acusacions populars i l’Advocacia de l’Estat, que en va recolzar la petició.

Al seu informe, previ a la declaració de Bárcenas, la fiscalia assenyalava, no obstant, que res impedia, «si pertoqués», acordar la pràctica de diligències que poguessin derivar-se de la compareixença de l’extresorer.

Referent a això, el jutge resol que per al «bon fi de la instrucció i una vegada celebrada el passat dia 16 de juliol la declaració de Luis Bárcenas Gutiérrez, de conformitat amb l’informat pel Ministeri Fiscal i vist l’actual estat de la causa no és procedent acordar la pròrroga».

L’advocada de l’Estat discrepa

No opina el mateix l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane, que, en el seu escrit, al qual també ha tingut accés Efe, defensava que la pròrroga «es revela necessària» davant la probabilitat que de les «diverses diligències d’instrucció com els informes sobre els expedients de contractes requerits a diferents Ministeris i organismes», que encara estan pendents, «es derivi la necessitat de noves diligències».

L’advocada de l’Estat entén que s’està davant el supòsit previst a l’art. 324.1 paràgraf segon de la Lecrim, que estableix que de constatar-se que la investigació no pot quedar finalitzada en el termini d’un any, com estableix la llei 2/2020, la instrucció podrà prorrogar-se per un període de sis mesos.

El nou règim jurídic de terminis de la investigació va entrar en vigor el 29 de juliol, data en la qual va començar a computar el termini de la instrucció d’aquesta causa, amb la qual cosa, segons indica el jutge en la seva interlocutòria, vencerà dijous vinent.

Reoberta el 2017

Notícies relacionades

La investigació de la caixa b del PP es va reobrir el 2017 arran que el capitost de Gürtel Francisco Correa assegurés en el macrojudici a la trama que va cobrar comissions per moltes obres i que d’aquests diners en donava el 2 o el 3% a l’extresorer, per aconseguir obres en ministeris com ara Foment i Medi Ambient, cosa que Bárcenas va negar llavors rotundament.

En la seva declaració davant Pedraz, Bárcenas va declarar que l’exvicepresident i exministre de Foment Francisco Álvarez Cascos coneixia les suposades donacions que empresaris efectuaven al partit i, fins i tot, va demanar canalitzar tota la informació sobre el tema. Això sí, va emmarcar dins de la normalitat que alguns ministres o alts càrrecs dels Ministeris de Foment i Medi Ambient es reunissin amb aquests empresaris.