Missatge a Puigdemont i Junqueras

Cuixart, als líders de l’1-O: «Ho tornarem a fer junts i ho farem millor»

  • Òmnium Cultural reuneix a Elna (França) la cúpula del procés el 2017 per buscar una nova estratègia conjunta

  • L’exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, reapareix en l’aniversari de l’entitat sobiranista

Cuixart, als líders de l’1-O: «Ho tornarem a fer junts i ho farem millor»

EFE / QUIQUE GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’independentisme rebobina el 2017 per buscar una meta que els compassi en la construcció d’una nova estratègia compartida. Òmnium Cultural ha propiciat aquest divendres, amb motiu del seu 60è aniversari, la primera trobada pública entre la cúpula del referèndum de l’1-O per exigir més diàleg entre el sobiranisme, una vegada indultats els condemnats per la sentència del procés i amb la presència de l’exvicepresident Oriol Junqueras, de l’expresident Carles Puigdemont, dels quatre exconsellers del seu Govern a l’estranger i fins i tot de l’exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, que viu a Ginebra. La gran absent ha sigut la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira.

El lloc elegit per al retrobament no ha sigut fútil, ja que està ple de simbolismes: Elna (França) va ser el lloc on van amagar les urnes de l’1-O, comparades a la Xina, a més d’un lloc de resistència durant la Guerra Civil. «Terra catalana», per als independentistes que defensen la Catalunya Nord com a part dels Països Catalans.

«Aquest acte de retrobament és una victòria de la societat catalana. L’Estat espanyol no voldria que fóssim aquí ni veure’ns junts. El que persegueix la repressió és dividir els que lluiten, però de la nostra diversitat a la unitat hi ha la clau del futur», ha etzibat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

El dirigent sobiranista ha afirmat que si són «víctimes d’aquesta ferotge repressió és perquè l’Estat espanyol sí que té clar que podem guanyar». «No ho oblidem nosaltres, podem vèncer i només depèn de nosaltres», ha emfatitzat, ovacionat pel públic.

Cuixart ha lligat un discurs en contra de l’extrema dreta i ha reafirmat el seu compromís amb la llengua, la cultura i la cohesió social. I ha reblat: «No hi ha presons per aturar tanta dignitat. Ho tornarem a fer junts i ho farem millor».

Junqueras i Puigdemont, junts

Òmnium Cultural ha tornat a facilitar una fotografia conjunta per buscar un acostament entre Puigdemont i Junqueras després d’uns anys de retrets velats i amb Junts i ERC em competició constant fins i tot dins del Govern. Cuixart ha reconegut el seu «acte de generositat» per prestar-se a posar junts i acompanyats pels principals dirigents socials i polítics del 2017. «Moltes gràcies als dos, en nom d’Òmnium i del poble de Catalunya», ha conclòs. L’acte s’ha clausurat amb dirigents del procés a l’escenari i entonant ‘Els segadors’.

Notícies relacionades

Més enllà del president Pere Aragonès i membres del seu Govern, la comitiva d’Esquerra ha sigut encapçalada per l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, al costat de la vicepresidenta primera de la Cambra, Alba Vergés; l’exconsellera i actual portaveu adjunta del grup parlamentari, Meritxell Serret, i els diputats Ruben Wagensberg i Jenn Díaz. Per part de Junts, hi ha acudit el secretari general, Jordi Sànchez; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; el president de la formació al Parlament, Albert Batet; els diputats Elsa Artadi, Josep Rius, Francesc de Dalmases, Glòria Freixa i Cristina Casol i els exconsellers Josep Rull, Joaquim Forn, Toni Comín i Lluís Puig.

Els membres de la CUP que han assistit a l’acte són Dolors Sabater, Carles Riera, Eulàlia Reguant i Montserrat Vinyets, així com el diputat al Congrés Albert Botran