La periodista Sonia Sánchez, cap de Gabinet de López
Fran Martín, el nou número dos de la Moncloa en substitució de Bolaños
Óscar López, nou director de Gabinet de Sánchez, promociona el dirigent madrileny, que fins ara era la mà dreta de l’actual ministre de la Presidència
El nou home fort de la Moncloa ha de reestructurar encara el complex, i el principal dubte és si seguirà el segon del defenestrat Iván Redondo, Paco Salazar
El tràfec de ministres entrants i sortints acapara sempre tots els focus en qualsevol crisi de govern. Encara més si és una remodelació tan dràstica com la portada a terme dissabte passat per Pedro Sánchez. Però la reestructuració afecta també una estructura fonamental, aquella sobre la qual se sosté directament el president. El seu Gabinet a la Moncloa. El cap de l’Executiu el va enderrocar al cessar, sorprenentment, qui era el seu director, Iván Redondo, el seu assessor principal i primer secretari d’Estat. El va reemplaçar per un veterà del PSOE, Óscar López. Després del seu aterratge dimarts, dimarts passat, la Moncloa continua en construcció, tot i que ja s’ha pres la primera decisió: el nou número dos serà Fran Martín Aguirre (Madrid, 1981).
Ell serà, per tant, el secretari general de la Presidència del Govern, el càrrec que fins ara ocupava Félix Bolaños, ascendit des de dilluns a ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica. Martín Aguirre és el successor natural, l’esperable, i això en si mateix ja és un missatge: la idea de continuïtat i coordinació a diverses bandes.
El nomenament de Martín, que es formalitzarà en el Consell de Ministres de dimarts que ve –juntament amb el del nou secretari d’estat de Comunicació, l’exdiputat del PSC, Francesc Vallès–, és una proposta d’Óscar López i adoptada de consens amb Bolaños. «S’entendran molt bé i hi ha molt bon ‘feeling’ entre ells», assenyalen des de l’entorn del nou director de Gabinet de Sánchez. López és un home de la casa, del PSOE de tota la vida. Un perfil radicalment diferent al de Redondo, consultor polític que abans havia treballat per al PP i que mai va acabar d’encaixar amb el partit. I l’actual ministre de la Presidència és també algú de categoria dins el partit, amb un poder i influència, en l’Executiu i el PSOE, creixent.
Martín va ser director de Gabinet de Bolaños en el primer Govern de Sánchez. Amb l’arribada d’Unides Podem, el dirigent madrileny va pujar un esglaó: es va convertir en director del Departament de Planificació i Seguiment de l’Activitat Governamental de la Presidència del Govern. Ara fa un pas endavant, a l’heretar el càrrec del seu antic cap.
La posada en marxa de Bancal de Rosas
Amb la promoció de Martín –la designació del qual va ser avançada per ‘El País’ i confirmada per aquest diari–, Sánchez s’assegura, d’entrada, una millor coordinació del cor de l’Executiu. La connexió és a diverses bandes. D’una banda, de López amb Martín, de qui dependrà tota l’estructura administrativa de la Moncloa. En l’etapa anterior, la relació de Redondo amb Bolaños, fèrtil al principi, es va anar esquerdant. De l’altra, de López amb el Ministeri de la Presidència, una baula que s’havia perdut, ja que el ‘superguru’ de Sánchez i Carmen Calvo, la vicepresidenta primera, estaven enfrontats i les seves tensions eren molt visibles, encara més cap al final. I també s’espera que estigui més ben greixada la connexió amb la Secretaria d’Estat de Comunicació. El seu encara titular, Miguel Ángel Oliver, periodista procedent de Mediaset i la SER, estava tutelat per Redondo, ja que aquest conduïa l’estratègia. López i Francesc Vallès són polítics, que ja han treballat junts en anteriors etapes i es coneixen de sobres. I aquesta és una altra clau de l’actual remodelació: el president ha volgut reforçar el pes polític del seu Govern, també el del seu equip a la Moncloa.
Així, l’elecció de Martín pretén expressar la continuïtat en les tasques operatives del complex presidencial. De la secretaria general depenen la direcció de Protocol, la de Seguretat i la unitat de Planificació i Seguiment de l’Activitat Governamental. És un lloc clau, juntament amb la Direcció de Gabinet, encomanada a López. El perfil de Martín, professionalment, sí és diferent al de Bolaños. Aquest és jurista, lletrat del Banc d’Espanya. El nou secretari general de la Presidència, en canvi, és enginyer de Muntanya per la Universitat Politècnica de Madrid i MBA en Comerç Internacional. Això sí, tots dos han estat des de sempre molt connectats amb Sánchez i tots tres militen a la federació madrilenya. Martín es va encarregar de posar en marxa Bancal de Rosas, la plataforma de ‘finançament col·lectiu’ que va servir a l’avui cap de l’Executiu per recaptar finançament per a la seva campanya interna contra Susana Díaz i Patxi López. La pluja de diners que Sánchez va aconseguir recaptar des del seu llançament era un dels indicatius que la flama de la reconquesta de Ferraz s’havia encès a partir de les bases, com així va ser. Després de la victòria en les primàries i el 39è Congrés, del 2017, Martín va ser nomenat director d’Administració i Finances del PSOE, fins que Bolaños el va nomenar cap del seu Gabinet Tècnic el 2018.
L’actual ministre de la Presidència té el seu equip de confiança repartit entre el seu departament i la Moncloa. Martín es queda en el complex presidencial, però el seu director de Gabinet des del 2020, el murcià Rafa Oñate, ara ha saltat al seu ministeri. També com a director de Gabinet.
Óscar López té pendent encara el redisseny complet de la Moncloa. Tardarà encara uns dies a fer el replantejament, diuen des del seu equip. El principal dubte és què passarà amb qui era el número dos de Redondo, el seu director adjunt de Gabinet, el sevillà Paco Salazar. Aquest era un home de la seva total confiança, que s’havia distanciat del partit, a diferència de Bolaños. López no ha pres cap decisió. De moment, ha ocupat el buit més urgent per cobrir: la vacant deixada per Bolaños a la Secretaria General de la Presidència. A més, ha nomenat com a directora de Gabinet la periodista Sonia Sánchez, que era la seva directora de Comunicació a Paradors, empresa pública dependent del Ministeri d’Indústria que ell dirigia des del 2018 fins que el president el va cridar per substituir Redondo.
La influència de Bolaños també arriba al partit. Després del debacle de les eleccions madrilenyes del 4-M i la dimissió del secretari general del PSOE-M, José Manuel Franco, Sánchez va nomenar una gestora per dirigir la federació. La cúpula interina està presidida per la diputada Isaura Leal, membre de la seva executiva federal, i el número dos, amb la responsabilitat d’Organització a l’esquena, és, precisament, Fran Martín.
El dirigent madrileny, casat i pare de dos fills i una filla, ha sigut membre del consell d’administració de Paradors de Turisme (2018-2020), cap d’actuació del projecte de reconstrucció civil de la província de Badghis (Afganistan) amb Tragsa-Aecid (2021) i cap de Gabinet de la Presidència del Grup Tragsa (2011). Martín puja a un lloc de primer nivell dins el Govern, i pel seu despatx passaran les qüestions més sensibles, en coordinació amb el ministeri que pilota el seu antic cap i amb López.
Fran Martín Aguirre Francesc Vallès Óscar López Águeda Isabel Rodríguez García Isaura Leal Eleccions Madrid 2021 Patxi López Consell de Ministres Canvi de Govern Primàries PP - Partit Popular PSOE Susana Díaz Govern Pedro Sánchez Paco Salazar Félix Bolaños García Iván Redondo José Manuel Franco
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- Junta de Seguretat de Catalunya La Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’incorporen al 112 de Catalunya
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- Un dret constitucional Els lloguers pugen en 23 dels 36 municipis de l’àrea metropolitana
- Dia de la Constitució Quins centres comercials obren el 6 de desembre a Catalunya i Barcelona?