El fil musical entre Sánchez i la ministra Morant

La trobada, amb Ábalos al costat, té especial valor simbòlic avui

El fil musical entre Sánchez i la ministra Morant

LEVANTE-EMV

2
Es llegeix en minuts

El periodista intenta traçar els ponts existents entre Pedro Sánchez i Diana Morant per pensar en ella com a ministra del seu Govern i es troba amb una connexió musical quan tots dos eren aspirants a molt i presidents de res.

«Crec que és el que busques». A la pantalla del que abans va ser un telèfon apareix una fotografia ja amb uns anys. Pedro Sánchez amb camisa de quadros arremangada. Davant ell, Morant. Al costat, Jorge Martí i Pau Roca, del grup valencià La Habitación Roja. En aquesta imatge no es veu, però en d’altres sí: entre l’avui president i l’avui ministra hi ha José Luis Ábalos. És una terrassa a prop de l’estadi de Mestalla. Al voltant d’unes cerveses. És el 10 de juliol del 2014 i Sánchez va escriure en el seu Twitter aquell dia: «Un plaer acabar l’emocionant debat a València prenent una canya amb La Habitación Roja. Grans!» . Era només tres dies abans que comencés la seva carrera cap al més amunt. El dia 13 s’imposava en les primàries a Eduardo Madina i començava la seva primera etapa al capdavant del PSOE.

La ministra des de dilluns passat va fer possible aquella trobada. Morant, que portava tres anys escassos en política activa, recolzava Sánchez en aquell procés intern, havia estat amb ell en un sopar amb militants el dia anterior i en un míting a la seu d’UGT a València aquella mateixa tarda. Ella, que tenia amistat amb algun dels membres de la banda indie valenciana, una de les preferides de Sánchez i la seva dona, que aquests havien escoltat en algun concert a Madrid, va demanar si els importaria xerrar una estona amb ell. I allà hi ha les fotos que el llavors candidat al tron socialista va pujar a les xarxes. Un parell de dies després, camí del final de campanya a Andalusia, tornava a recordar aquella estona amb els músics mentre escoltava algunes de les seves cançons.

Aquella cita té ara alguna cosa de simbòlica. A la taula hi ha els dos protagonistes valencians dels últims dies. Hi ha Diana Morant, a la qual uns veuen ja apuntant cap al lloc de cap de llista al Congrés dels Diputats per València i d’altres la col·loquen de successora de Ximo Puig a la candidatura a la Generalitat. I hi ha José Luis Ábalos, que de ministre de Transport, secretari d’Organització del PSOE i home de màxima confiança de Sánchez ha passat aquest cap de setmana a diputat ras socialista.

Aquella nit (era el 2014, temps d’austeritat total), el madrileny havia dormit a casa del valencià.

Notícies relacionades

La connexió de Sánchez amb Morant es veuria ratificada un any després, quan el ja secretari general socialista va venir a recolzar la campanya d’ella a l’alcaldia de Gandia en un míting a la plaça Elíptica de la ciutat.

Després va venir el drama intern de la defenestració de Sánchez i les posteriors primàries, en les quals l’alcaldessa, pròxima a Ximo Puig, va donar suport a Susana Díaz i no al que seria el preferit de la militància. D’allà, un temps de silenci i fredor, tot i que expliquen càrrecs socialistes que Sánchez no va deixar d’interessar-se per la tasca de Morant. I així, fins a oferir-li la cartera de Ciència i Innovació del seu Govern.