Recurs de Vox

Un TC partit per la meitat seguirà aquest dimecres debatent l’estat d’alarma

  • El vot de la vicepresidenta serà decisiu per declarar la constitucionalitat o inconstitucionalitat de les mesures adoptades pel Govern de Sánchez

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Un Tribunal Constitucional partit literalment per la meitat haurà de seguir aquest dimecres debatent si el primer estat d’alarma amb el qual el Govern de Pedro Sánchez va establir la restricció de mobilitat per lluitar contra la pandèmia va ser constitucional o no. El ple, compost actualment per 11 membres, està tan dividit que el vot de la vicepresidenta del tribunal, Encarnación Roca, serà el que determinarà que la balança s’inclini cap a un costat o cap a l’altre, una situació gens òptima quan del que es tracta és de determinar si s’ha incomplert o no la Constitució al combatre la Covid.

Fonts de l’alt tribunal assenyalen a aquest diari que Roca encara no ha intervingut en les deliberacions i no ha volgut comentar als seus companys si comparteix la proposta de sentència del magistrat Pedro González-Trevijano, que no s’oposa a les mesures acordades per l’Executiu de Sánchez, però entén que el confinament domiciliari hauria d’haver sigut acordat en l’estat d’excepció, perquè el d’alarma que es va aixecar fa un any no és suficient, que el porta a estimar almenys en part el recurs d’inconstitucionalitat presentat per Vox.

Cinc a cinc

El vot de Roca s’ha convertit en crucial, perquè els seus companys, tot i que encara no han intervingut tots en el ple (encara en falten cinc), sí que han avançat la seva opinió, tot i que hagi sigut de manera extraoficial en converses informals. Cinc d’ells, tots ells considerats de tendència conservadora, recolzen la proposta de González-Trevijano. Són Alfredo Montoya, Santiago Martínez-Vares, Antonio Narváez i Ricardo Enríquez.

No obstant, dos més, el mateix president, Juan José González Rivas, i Andrés Ollero veuen constitucional l’estat d’alarma i advoquen per rebutjar el recurs d’inconstitucionalitat presentat per Vox. El seu vot se sumaria al dels magistrats a qui s’atribueix una sensibilitat progressista, Cándido Conde-Pumpido, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer.

Notícies relacionades

Malgrat que aquest segon grup compta amb el suport del president, aquest no pot fer ús del seu vot de qualitat, perquè l’actual composició del ple del Constitucional és d’11 magistrats i no de 12, com marca la propi Constitució, perquè mai es va substituir el magistrat Fernando Valdés, que va abandonar el Constitucional a l’obrir-se judici oral contra ell per violència masclista. Al ser un nombre imparell mai hi pot haver empat, fet que farà possible que un assumpte de tal transcendència com la lluita contra la pandèmia es decideixi per un únic vot.

La decisió de l’alt tribunal era esperada amb impaciència pel Tribunal Suprem i els Tribunals Superiors de Justícia perquè marqués criteri sobre les mesures constitucionals per lluitar contra la Covid, cosa que els ajudaria a adoptar les seves pròpies decisions.