Relleu a la Moncloa

El secretari d’estat de Comunicació també surt del Govern espanyol

  • El periodista, que va aterrar en un lloc clau fa tres anys, serà previsiblement reemplaçat la setmana vinent

  • No s’ha anunciat el nom del seu substitut, tot i que podria ser l’exdiputat del PSC Francesc Vallès. Però la decisió és del president

El secretari d’estat de Comunicació també surt del Govern espanyol

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Un altre canvi congruent amb el corrent de canvi que Pedro Sánchez ha volgut imprimir al seu Gabinet. El seu secretari d’estat de Comunicació, el periodista Miguel Ángel Oliver, abandonarà ben aviat el Govern. Ell ja ho està comunicant al seu equip, tot i que el relleu no s’executarà, previsiblement, fins al pròxim Consell de Ministres, el dimarts 20 de juliol, segons han indicat fonts de l’Executiu. L’alt càrrec, preguntat per aquest diari, ha eludit qualsevol resposta.

Oliver (Madrid, 1963) va arribar a la Secretaria d’Estat de Comunicació (SEC) el juny del 2018, procedent de Mediaset España, on presentava l’informatiu estrella, ‘Noticias Cuatro 2’ (espai ja desaparegut), tasca per la qual va rebre el 2015 una Antena d’Or per la cobertura de la crisi dels refugiats. Abans havia sigut reporter i presentador durant 22 anys a Radio Bilbao i Radio Madrid, a la cadena SER. De fet, va exercir la tasca de substitució d’Iñaki Gabilondo a l’‘Hoy por hoy’. D’allà va saltar a Cuatro, primer controlat pel grup Prisa.

En aquests tres anys, ha ocupat un lloc clau en qualsevol Executiu. Sobre ell descansava la política de comunicació del Govern. La seva unitat, la SEC, depenia directament del president Sánchez, tot i que en el seu segon mandat, amb l’entrada d’Unides Podem com a soci de coalició, el gener del 2020, l’estratègia de comunicació va passar a ser tutelada per Iván Redondo, el director de Gabinet del president, que també va caure dissabte passat fruit de la remodelació del Gabinet. El líder socialista, per tant, ha optat per portar el canvi d’aires fins a la Moncloa, al fer caure dues de les peces clau del seu Gabinet, els dos homes amb rang de secretari d’estat. La marxa de Redondo, òbviament, és molt més abrupta, ja que ell era l’assessor principal, amb un poder i una influència majúsculs, igual que l’oposició que tenia dins del PSOE. Sánchez va elegir com a substitut de Redondo –que li havia demanat ser ministre de Presidència, tot i que en el seu entorn expliquen que va ser el president qui l’hi va demanar dues vegades– a un dirigent històric del PSOE, Óscar López. Nomenament molt celebrat dins del partit.

El temps de la pandèmia

Oliver ha mimat durant el seu temps al capdavant de la SEC la projecció audiovisual del Govern, un aspecte cotitzadíssim en un món en què la presència de la televisió és total. Però també ha tingut enganxades amb membres de l’Executiu i topades amb la premsa en nombroses ocasions. L’episodi que va aixecar més indignació entre els periodistes que cobreixen la informació de la Moncloa van ser les seves paraules en una conferència el desembre del 2019. Allà, el secretari d’estat va carregar contra ells per ser tots uns «tertulians», per convertir-se en «activistes» i per la seva «dinàmica malaltissa» per preguntar. Després de la polèmica, Oliver es va disculpar via Twitter per si les seves declaracions haguessin «ofès» els periodistes, en especial els encarregats de la cobertura del Govern. Però deia que, com a periodista, convidava els seus companys a fer una «reflexió». El gener del 2020, quan es va formar el nou Gabinet, hi havia dubtes que pogués seguir al capdavant de la SEC, però tant el president com Redondo li van donar suport i li van revalidar la confiança.

Notícies relacionades

Després va sobrevenir la pandèmia i es va retreure a l’Executiu que les preguntes dirigides a membres del Gabinet en les rodes de premsa diàries, en el període més dur de l’estat d’alarma, fossin filtrades per la mateixa SEC. Al final, després de la pressió dels periodistes, Sánchez va rectificar. Així, es van anar introduint les preguntes per videoconferència i, quan les restriccions es van anar alleujant, els informadors van poder tornar a la Moncloa. Les següents onades de la Covid van reintroduir les limitacions, però ja en els últims mesos sí que es permet als periodistes, respectant un aforament màxim, poder treballar des del complex monclovita i fer les preguntes als membres de l’Executiu a la sala de premsa. En les últimes setmanes també s’ha intentat un petit gir, per facilitar als informadors l’accés al president en les seves compareixences i puguin retornar a les cabines de premsa que hi ha a la Moncloa.

El substitut d’Oliver, si es confirmar la seva sortida la setmana vinent, no ha sigut anunciat, tot i que diferents fonts apunten que el candidat més probable és l’exdiputat del PSC Francesc Vallès. Però tot pot canviar fins que es formalitzi el relleu, també perquè és una designació en la qual pesa, així mateix, el criteri d’Óscar López, ja que hauran de treballar mà a mà. Si alguna cosa ha deixat clar Sánchez amb la seva profunda remodelació empresa dissabte passat és que la decisió només la pren ell. I quan ell ho vol.