Primera reunió del nou Consell

Una portaveu d’estrena: Rubalcaba, Cuba i (poca) Catalunya

  • Isabel Rodríguez i Pilar Alegría debuten, junt amb la veterana Reyes Maroto, en la compareixença posterior a la reunió del Gabinet

  • La nova portaveu assegura que es manté la política amb Catalunya, tot i que no hi aprofundeix més, i es limita a la posició fixada per Exteriors sobre l’illa

A1-117964018.jpg

A1-117964018.jpg / DAVID CASTRO (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Era el començament de la carrera política d’Isabel Rodríguez. Era portaveu del Govern de Castella-la Manxa, càrrec al qual havia accedit amb només 27 anys i amb José María Barreda de president. Va coincidir amb Alfredo Pérez Rubalcaba, en aquell moment un dels homes forts de l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. Un polític intel·ligent i habilidós amb els mitjans. I li va estendre un decàleg per ser «un bon portaveu». Ell ja ho havia sigut amb Felipe González, i ho va ser també amb Zapatero. El primer punt era aquest: «No donis un titular. Més aviat dona el titular que tu vulguis donar».

Pur Rubalcaba. Rodríguez recordava aquesta «anècdota» en el seu debut com a nova portaveu de Pedro Sánchez. Avui, amb 40 anys, amb una motxilla política més completa i amb la sortida a correcuita de l’alcaldia de Puertollano, a la qual va aterrar el 2019, per incorporar-se al Govern com el seu nou rostre –en substitució de María Jesús Montero– i com a titular de Política Territorial. Aquest dimarts ha debutat, tot just 24 hores després de prendre possessió del seu càrrec. Igual que Pilar Alegría, la nova responsable d’Educació. Totes dues, al costat de Reyes Maroto, al capdavant d’Indústria des del juny del 2018, han comparegut per primera vegada després de ser fitxades pel president.

Notícies relacionades

I no, seguint l’escola Rubalcaba –de la qual també era pupil, per cert, el nou director de Gabinete de Sánchez, Óscar López, present a la sala– no hi ha hagut més titulars que els que totes dues han volgut donar. Potser tampoc era el dia, perquè, tal com repetien Rodríguez i Alegría davant i darrere de les càmeres, els nous ministres són uns «nouvinguts» i els pot el «nerviosisme». És la «il·lusió d’un equip renovat amb ganes de continuar un treball» ja començat i «condicionat» per la pandèmia, que desitja «afrontar una nova etapa per al nostre país». La portaveu ha sigut molt insistent en aquesta idea: a diferència del que va passar en altres moments, Espanya afronta aquesta crisi de sortida del desastre ocasionat per la Covid amb «eines» poderoses, com la injecció que proporcionaran els fons europeus i que es canalitzaran a través del pla de recuperació i el vistiplau de l’Ecofin, que ha arribat aquest mateix dimarts i que farà que els primers 9.000 milions arribin «d’aquí unes setmanes», de manera «imminent».

Rodríguez ha arrencat evocant un Rubalcaba que va ser «el millor portaveu del Govern» per també projectar el missatge que la forma de comunicació de l’Executiu canviarà. Que sortirà del seu castell per aportar aquesta «proximitat» que Sánchez va invocar en la presentació del seu nou Gabinet. Ja a primera hora, abans de la foto de família del nou Consell de Ministres, la nova portaveu i la seva antecessora, María Jesús Montero, s’han dirigit a la premsa uns minuts per protagonitzar un carinyós traspàs de micròfons. I Rodríguez, després de la reunió del Gabinet, que s’ha prolongat fins gairebé les 13 hores –el president ha hagut de marxar abans per viatjar fins a Astúries, on tenia un acte–, s’ha mostrat obsequiosa amb els mitjans, oferint la seva «total disposició», fins i tot a deshores. «Soc de disponibilitat 24/7», ha dit, buscant la complicitat de molts dels informadors que eren allà i que coneix de la seva etapa com a diputada al Congrés.