El seu últim destí

L’exministre Campo s’incorporarà a la Sala Penal de l’Audiència Nacional aquest dijous

  • La llei l’obligarà a abstenir-se en aquelles causes en què en són part partits polítics, cosa que limitarà molt la seva actuació

L’exministre Campo s’incorporarà a la Sala Penal de l’Audiència Nacional aquest dijous

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’exministre de Justícia Juan Carlos Campo rebrà el vistiplau per reincorporar-se a la Sala Penal de l’Audiència Nacional aquest dijous, quan la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) compleixi el tràmit d’acceptar la readmissió que ell mateix va sol·licitar aquest dilluns dins del termini de 10 dies que la llei disposa després d’un període en serveis especials, com és el ministeri.

El 2011, quan Campo era secretari d’Estat de Justícia i Francisco Caamaño, ministre, es va eliminar l’obligació que existia per a jutges i fiscals de mantenir-se dos anys en excedència després del seu pas per la política. Actualment, l’única excepció que posa la llei orgànica del poder judicial és que «els jutges i magistrats, i els funcionaris d’altres cossos, que reingressin a la Carrera corresponent s’hauran d’abstenir, i en el seu cas podran ser recusats, d’intervenir en qualsevol dels assumptes en què en siguin part partits o agrupacions polítiques, o aquells dels seus integrants que ostentin o hagin ostentat càrrec públic».

L’excepció pot no tenir excessiva importància en un jutjat d’instrucció ordinari, però a l’Audiència Nacional la cosa canvia, perquè l’obligarà a apartar-se no només de les causes en què es troba immers un partit polític, com pot ser la Gürtel, el cas Lezo i Púnica, que afecten directament el PP, sinó també totes aquelles en què un partit exerceix l’acusació popular, com passa amb Podem, Esquerra Unida i el PSOE a la caixa b del PP o en l’operació Kitchen.

Mai a l’Audiència

Notícies relacionades

Campo ha estat gran part de la seva carrera professional fora dels jutjats. De fet, mai ha exercit a l’Audiència Nacional, plaça que va obtenir el desembre del 2019, quan era diputat pel PSOE. El gener del 2020 va ser nomenat ministre de Justícia per Pedro Sánchez, però si no volia perdre la plaça a la qual s’accedeix únicament per un criteri d’antiguitat havia de sol·licitar la reincorporació en un termini de 10 dies. Una vegada concedida, en disposa de 20 per incorporar-se efectivament.

L’exministre socialista ha estat en serveis especials en diferents ocasions, com a vocal del Consell General del Poder Judicial, com a diputat pel PSOE i com a ministre, responsabilitat en què pràcticament la seva última actuació ha sigut concedir l’indult als condemnats pel procés.