Canvis a Justícia

Sánchez substitueix Campo per Llop amb la reforma del Codi Penal i la renovació del CGPJ pendents

  • La reforma de la Lecrim, que entrega la instrucció als fiscals, ha sigut molt criticada pel col·lectiu

Sánchez substitueix Campo per Llop amb la reforma del Codi Penal i la renovació del CGPJ pendents

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El canvi de Govern fet pel president Pedro Sánchez aquest dissabte ha suposat la sortida de Justícia de Juan Carlos Campo i la seva substitució per Pilar Llop, tots dos jutges de carrera i, per tant, amb un perfil similar, que pot ajudar que el retard que comporta qualsevol relleu no resulti greu, almenys, en les grans apostes de la legislatura que encara estan pendents a la cartera, com la reforma del Codi Penal, l’entrega de la instrucció als fiscals i la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), bloquejada des de fa més de dos anys pel PP.

Tot just tres setmanes després de concedits els indults als líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem, el canvi al capdavant del Ministeri de Justícia arriba en un moment en què la reforma de la llei d’enjudiciament criminal, que té com a pilar fonamental que els fiscals assumeixin la instrucció, ha sigut fortament contestada pel ministeri públic. De fet, fins i tot el consell fiscal, òrgan assessor de la Fiscalia General de l’Estat, ha emès un informe molt crític amb la reforma. Llop té el repte d’incorporar les seves propostes al text per quan torni en segona volta al Consell de Ministres.

La reforma de què s’ha estat més pendent durant la legislatura ha sigut la del Codi Penal per modificar el delicte de sedició, de tal manera que s’hagués castigat de forma més proporcional el que va passar a Catalunya. També està previst reformar els delictes d’enaltiment del terrorisme i d’injúries a la Corona per impedir que una cançó et pugui portar a la presó, com ha passat amb algun raper, com Pablo Hásel. Amb independència de com d’avançats puguin estar aquests treballs de portes endins, la realitat és que la seva evolució no ha transcendit i la concessió de la mesura de gràcia ha restat urgència a la modificació.

Diverses renovacions

Entre les prioritats que la fins ara presidenta del Senat també tindrà sobre la taula hi haurà la renovació del CGPJ, pendent des de fa més de dos anys. Això malgrat que el seu antecessor va ser vocal de l’òrgan de govern dels jutges, sota la presidència del desaparegut Francisco Hernando. En aquest va coincidir amb Enrique López, actual conseller de Justícia de la Comunitat de Madrid, i tots dos van abordar en un primer moment la renovació, que va estar a tocar diverses vegades.

Notícies relacionades

No obstant, el PP manté un bloqueig per al qual ha al·legat sense embuts aspectes polítics que mai fins ara havien sigut tinguts en compte per renovar la institució, segons el que estableix la Constitució, cosa que permet augurar que Llop tindrà difícil tenir més èxit que el seu antecessor.

Tot i que el CGPJ és el cas més sagnant, pel temps que porta en funcions, també està pendent de renovació un terç del Tribunal Constitucional i ben aviat s’hi afegiran els consellers del Tribunal de Comptes, amb un mandat de nou anys que és a punt d’acabar-se.