Contra la Constitució

Vox redobla les seves amenaces a la llibertat de premsa

  • El partit ultra assenyala l’editor d’‘El Jueves’ i revela l’adreça del seu despatx

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Cada vegada és menys estrany –o més normal– que part de la classe política espanyola posi en perill la llibertat de premsa. Vox, amb els seus vetos a periodistes i el seu menyspreu reconegut envers la majoria dels mitjans de comunicació, s’ha convertit en el paladí d’aquest moviment contra el dret fonamental que recull l’article 20 de la Constitució. L’últim moviment del partit ultra ha sigut instigar els seus seguidors contra l’editor de la revista satírica ‘El Jueves’, al qual van posar nom, cognoms i adreça. No obstant, els de Santiago Abascal no són els únics que amenacen la premsa. Diversos dirigents de Podem també han assenyalat periodistes per la seva feina.

Si per alguna cosa es va caracteritzar la formació d’extrema dreta des que va iniciar la seva etapa nacional va ser pel veto a la premsa. Els dirigents de Vox van redactar una llista negra de mitjans de comunicació i periodistes que no podien acudir als actes que celebraven a la seva seu i que es va excloure de tots els canals d’informació del partit. Les crítiques d’associacions de periodistes, de polítics i de la societat civil no els va fer recapacitar. Lluny d’aquests, el partit ultra ha endurit els seus atacs a la premsa.

Del menyspreu continu envers diaris i cadenes de televisió –a ‘El País’ li diuen ‘Lo País’; a l’‘ABC’ el ‘PPC’ o a ‘La Sexta’, ‘La Secta’– els d’Abascal van fer un pas més enllà a l’assenyalar periodistes amb nom propi. En els actes de campanya, la formació d’extrema dreta projectava vídeos de professionals de la comunicació de tot signe polític que eren rebuts amb xiulets i esbroncades eixordadores dels assistents.

Noms i cognoms

No obstant, Vox va sobrepassar tot límit a l’assenyalar dimarts passat l’editor de la revista satírica ‘El Jueves’ i president d’RBA, Ricardo Rodrigo Amar. A través d’un missatge publicat en el compte oficial de Twitter del partit, van denunciar que aquesta publicació «difon odi contra milions d’espanyols diàriament». «És possible que molts d’ells li comencin a exigir responsabilitats quan el vegin sortir del seu despatx de la Diagonal de Barcelona», van sentenciar tot seguit.

Aquestes paraules, amb un clar caire d’amenaça contra l’editor de la revista que es publicant des de 1977, van aixecar les crítiques de totes les formacions d’esquerra. El ministre de Transport, José Luis Ábalos, va titllar la publicació de «pràctiques feixistes»; el secretari del grup parlamentari socialista, Rafael Simancas, de «fatxenderia nazi» i va exigir a Pablo Casado trencar els seus llaços amb els ultres. Podem, a través del seu compte a Twitter, va denunciar que hi hagi un «partit polític violent instigant els seus esbirros, de forma velada i covarda, perquè assetgin un ciutadà».

La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) va denunciar aquest intent d’«intimidar» els periodistes i Reporters sense Fronteres va avisar que Vox està traspassant «els límits legals». PP i Cs, per la seva part, van evitar pronunciar-se per la polèmica.

Dominar els mitjans

Notícies relacionades

L’aposta de Vox per una premsa controlada va quedar clara quan van comprar el mitjà de comunicació La Gaceta de la Iberosfera’. Aquest diari digital, pertanyent al Grup Intereconomía, va ser adquirit per la Fundació Disenso el 12 d’octubre del 2019 –coincidint amb el dia de la Hispanitat–. Entre els patrons d’aquesta entitat hi ha Abascal i l’eurodiputat de Vox Hermann Tertsch. Aquesta últim és, a més, president del Consell Editorial de ‘La Gaceta de la Iberosfera’.

El partit d’extrema dreta no és l’únic que té un mitjà de comunicació a la seva disposició. Seguint la mateixa estratègia, Podem també té un diari digital afí. L’exassessora de Pablo Iglesias Dina Bousselham va fundar ‘La Última Hora’ l’any passat. Els morats han aprofitat aquesta plataforma per assenyalar periodistes per publicar informacions perjudicials sobre el partit. A això se suma que diversos dirigents del partit han atacat en els últims anys professionals dels mitjans.