Sessió de control al Parlament

Aragonès acusa el Tribunal de Comptes d’arrogar-se el paper del Constitucional

  •  El president recorda que «hi ha una amnistia vigent, la del 77, que impedeix que es persegueixin torturadors del franquisme»

Aragonès acusa el Tribunal de Comptes d’arrogar-se el paper del Constitucional

ACN / BERNAT VILARÓ

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pere Aragonès es va revoltar aquest dimecres contra el Tribunal de Comptes (TdC) per haver encausat 34 ex alts càrrecs de la Generalitat per presumpta malversació per haver fet servir recursos públics en la promoció i preparació de l’1-O. Proveït amb el fons creat la vigília en ajuda dels afectats, el president va acusar el TdC de ser un òrgan «polític i ideològic» i d’actuar contra els ex alts càrrecs «simplement perquè són independentistes». I va sentenciar: Al TdC regna la presumpció de culpabilitat»

Catalunya sempre ha fet política exterior. Se’ls persegueix per opinar. A l’estranger podem parlar de tot menys de la independència, és absurd», va clamar Aragonès després que defensés que els afectats «van complir l’exercici del seu càrrec». El cap de l’Executiu va afegir que «el TdC s’arroga el paper de Tribunal Constitucional i decideix què entra dins de les competències estatutàries de la Generalitat i què no».

Les paraules d’Aragonès es van produir a la compareixença, demanada per ell, per detallar el «procés de desjudicialització» del conflicte polític. La tesi del republicà és clara, i el TdC li va servir d’exemple: els indults són un primer pas, però no n’hi ha prou. Es necessita una llei d’amnistia.

Davant les crítiques de Cs i el PP, el conseller d’Economia, Jaume Giró, va defensar que el fons creat pel Govern (que el president va qualificar d’«emergència») no incorre en cap delicte perquè «no es fa traspàs patrimonial de la Generalitat», ja que no és un aval directe i dona una resposta «sòlida, jurídicament». «El decret llei del fons complementari de risc és tot el contrari a la malversació», ha etzibat Giró, blindat aquest instrument com una manera de donar cobertura a tots els servidors públics «que es vegin perseguits a l’exercici del seu càrrec en un procés administratiu o judicial» i, alhora, com una eina per «restablir l’espai de llibertat per fer acció política a Catalunya».

Eppur si muove

«Algunes coses s’estan movent», va apuntar Aragonès a l’inici de la compareixença amb referència als indults, al calendari de la segona reunió de la taula de negociació Estat-Generalitat i a l’informe de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. «Però d’altres, no», va dir assenyalant la repressió.

Notícies relacionades

La proposta del president a l’independentisme passa per crear el Pacte Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació, amb partits, entitats i societat civil per «acudir a la taula amb més força».

Una amnistia que, prèviament, a la sessió de control, va negar que no cabés al marc legal actual. «Hi ha una amnistia vigent, la de 1977, i és tan vigent que impedeix la persecució dels torturadors franquistes», va detallar el president.