Entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona a Barcelona

El Rei apel·la a la unitat estreta per aconseguir la recuperació després de la crisi

  • La princesa Elionor elogia la «iniciativa, creativitat i emprenedoria» de Catalunya

Fotografía de Joan Cortadellas

Fotografía de Joan Cortadellas / Joan Cortadellas (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El rei Felip VI ha reivindicat la unitat d’acció com a mètode per a la sortida de l’actual crisi sanitària i econòmica. En l’acte d’entrega dels premis Fundació Princesa de Girona, que ha tingut lloc a Barcelona, el monarca ha assegurat que «només així, estretament units, aconseguirem avançar», en una intervenció en la qual ha obviat qualsevol referència directa al conflicte català, en una sessió a la qual no han acudit representants del Govern ni l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.

El Rei, acompanyat de la reina Letizia i les princeses Elionor i Sofia, ha assegurat que la crisi ha visualitzat els valors espanyols de la «solidaritat, l’esforç col·lectiu, la unió i l’afecte entre ciutadans». «Junts serem més capaços d’encarar amb esperança el desitjat futur de recuperació».

«Junts serem més capaços d’encarar amb esperança el desitjat futur de recuperació»

Aquest concepte, de la unitat, que ha repetit en tres ocasions, és el que segons el seu parer permetrà «allunyar la incertesa que ha afectat tantes llars del nostre país» i en especial els joves. En un discurs pronunciat en part en català, Felip VI ha remarcat el contrast d’una generació jove amb més mitjans que les precedents, però amb menys oportunitats i ha enaltit els premiats, joves amb projectes d’innovació i talent.

Catalunya, referent

Per la seva banda, la princesa d’Astúries i de Girona, que també ha pres la paraula, ha destacat que «Catalunya sempre ha sigut un referent en iniciativa, creativitat i emprenedoria». La seva intervenció també ha sigut parcialment en català.

«Catalunya sempre ha sigut un referent en iniciativa, creativitat i emprenedoria»

Notícies relacionades

L’entrega d’aquests premis es va desplaçar a Barcelona el 2019 després del boicot de les autoritats de Girona a seguir-los allotjant aquest acte. Des d’aleshores, tampoc el Govern acudeix a actes convocats per la Casa Reial. A l’acte d’aquest dijous sí que hi ha acudit la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, així com la regidora del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i el cap de l’oposició al Parlament i líder del PSC Salvador Illa, així com Isidre Fainé, president del consell d’administració de CriteriaCaixa.

Tercera visita

És la tercera visita del rei a Barcelona en les dues últimes setmanes. Primer el monarca va participar en les jornades del Cercle d’Economia, on va coincidir amb el president Pere Aragonès. Posteriorment ha inaugurat el Mobile World Congress a la capital catalana, on va compartir sopar amb Aragonès, el president del Govern, Pedro Sánchez, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre d’altres. L’acte s’ha celebrat enmig de grans mesures de seguretat. La policia ha acordonat un gran perímetre entorn del CaixaForum als voltants de la plaça d’Espanya, on no s’ha produït cap tipus de protesta.