Líder del Front Polisario

Exteriors va ordenar no demanar el passaport a Ghali, segons el cap de la base aèria de Saragossa

  • La base aèria, afegeix, té un procediment pel qual les persones que hi aterren procedents de països de fora de la zona Schengen han de passar pel control de passaports

Exteriors va ordenar no demanar el passaport a Ghali, segons el cap de la base aèria de Saragossa

REUTERS / VINCENT WEST

3
Es llegeix en minuts

El general en cap de la base aèria de Saragossa, José Luis Ortiz Cabañete, assegura que va rebre una ordre de l’Estat Major de l’Exèrcit de l’Aire, a instàncies del Ministeri d’Afers Estrangers, per no demanar el passaport al líder del Front Polisario, Brahim Ghali, quan aquest va arribar a Espanya a través de la capital aragonesa, el 18 d’abril, en un avió medicalitzat.

Així ho assegura en les respostes de Cabañete a les preguntes que li va formular el titular del Jutjat d’Instrucció número 7, Rafael Lasala, sobre les circumstàncies de l’arribada de Ghali a Espanya el 18 d’abril.

Aquestes respostes han servit a l’advocat Antonio Urdiales per presentar davant el Jutjat d’Instrucció número 7 de Saragossa un escrit en el qual sol·licita l’obertura de diligències per l’arribada de Ghali, a l’entendre que aquest fet podria ser constitutiu dels delictes d’ús de document fals, prevaricació i encobriment personal.

En les seves respostes al requeriment judicial, el cap de la base aèria relata que un avió de la República Algeriana va aterrar a Saragossa a les 19.25 hores del 18 d’abril de conformitat amb l’ordenat telefònicament per l’Estat Major de l’Exèrcit de l’Aire, que també va ordenar que el personal que viatjava a l’avió no passés control de passaports i duanes, «per la qual cosa se’n desconeix la identitat».

Camilla medicalitzada

Cabañete afegeix que una persona que viatjava a l’avió en una llitera medicalitzada, de la qual es desconeix la identitat al no haver-li sol·licitat el passaport, va ser traslladada en ambulància.

La base aèria, afegeix, té un procediment pel qual les persones que hi aterren procedents de països de fora de la zona Schengen han de passar el control de passaports, però que en aquesta ocasió no es va seguir el procediment per ordre de l’Estat Major.

Cabañete precisa que des de l’Estat Major li van confirmar que aquestes ordres de no realitzar tràmits li van ser transmeses pel gabinet de la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya.

En vista d’aquestes contestacions, l’advocat Antonio Urdiales ha presentat aquest dijous la denúncia referida, en la qual manifesta la seva «hilaritat i sorpresa» per l’assumpte, que s’ha gestionat, diu, de forma «basta i tercermundista».

Urdiales, que en declaracions a Efe ha demanat la dimissió de González Laya, mostra el seu desig que aquesta denúncia «serveixi per conèixer la veritat i regularitzar d’una vegada per sempre les relacions entre Espanya i el Marroc».

Delictes de genocidi

Assegura en el seu escrit que no entén com una ordre verbal va possibilitar l’entrada a Espanya d’un investigat «per presumptes delictes de genocidi, en concurs amb altres d’assassinat, lesions, detenció il·legal, terrorisme, tortures i desaparicions».

També diu que d’acord amb la informació proporcionada per la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional a instàncies de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, el pacient era Brahin Ghali, proveït amb un passaport diplomàtic algerià fals a nom de Mohamed Benbatouche, amb el qual es va registrar a l’hospital San Pedro de Logronyo.

Per al lletrat, no hi ha dubte que el personal militar és «totalment aliè» als fets, i que va ser «enganyat» pel personal del Ministeri d’Afers Estrangers, del qual va rebre les ordres.

Notícies relacionades

Per tot això, demana al jutge que ordeni al general de l’Estat Major de l’Exèrcit de l’Aire, Javier Salto, si es va incoar expedient administratiu per les instruccions rebudes del ministeri i si totes les comunicacions amb Afers Exteriors es van fer per telèfon, i que proporcioni el nom de les persones que van intervenir en les comunicacions.

Del ministeri requereix informació sobre l’existència o no d’un expedient sobre l’arribada de l’avió i que identifiqui la persona que va contactar amb l’Estat Major per donar les ordres.