Debat al Congrés

Rufián: «També va dir que mai hi hauria indults, així que doni’ns temps»

  • El portaveu d’ERC denuncia la «repressió» del Tribunal de Comptes

  • Junts demana formalitzar el «divorci» amb Espanya per parlar d’«igual a igual»

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

No l’hi ha posat fàcil Gabriel Rufián a Pedro Sánchez en el debat del Congrés en el qual el president del Govern ha defensat els indults als dirigents del procés amb l’objecte de la concòrdia. El portaveu d’ERC ha recollit el titular que ha donat el cap de l’Executiu en la seva primera intervenció («No hi haurà referèndum d’autodeterminació. El PSOE no ho acceptarà mai de la vida») per negar la major. «Vostè també va dir que mai hi hauria indults, així que doni’ns temps», ha deixat anar a la tribuna de la Cambra baixa.

Rufián ha llançat aquesta bravata a penes 24 hores després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), es reunís a la Moncloa amb Sánchez després de la nova etapa oberta entre els dos governs. En la cita, tots dos van decidir convocar la taula de diàleg la tercera setmana de setembre i la comissió bilateral al juliol.

El diputat d’ERC ha remarcat que «les dretes» tractin de «traïdor» Sánchez, igual, ha dit, que van fer amb José Luis Rodríguez Zapatero per negociar amb ETA o Adolfo Suárez per legalitzar el Partit Comunista. «La història de totes les dretes a tots els països s’ha forjat amb el crit de ‘traïdor’», ha dit. Curiosa reflexió. El 26 d’octubre del 2017, quan Carles Puigdemont dubtava si convocar eleccions autonòmiques, per evitar l’aplicació de l’article 155, o declarar la independència, Rufián va penjar un tuit ja mític, acusant de traïdor el llavors president:

A més, el portaveu republicà ha assegurat que a Espanya hi ha «repressió» i es «persegueixen les idees», perquè això és el que fa, ha continuat, el Tribunal de Comptes, que exigeix a dirigents independentistes 5,4 milions d’euros. Aquest òrgan, ha destacat, està sense renovar i amb una majoria de representants del PP, entre d’altres el mateix Manuel Aznar, germà de l’expresident del Govern.

Quan Sánchez ha tornat a la tribuna, li ha dit que no està d’acord que a Espanya es persegueixin les idees i ha demanat a Rufián que abandoni les «posicions maximalistes». I ha capgirat l’argument de la «traïció» i li ha dit que de vegades «cal arriscar-se que a un li diguin traïdor», una cosa que Rufián ha patit a la seva pròpia pell. Part del sobiranisme, sobretot de Junts i la CUP, ha considerat que la posició d’ERC, des de fa tres anys, és deslleial amb l’independentisme al reclamar diàleg amb Madrid i a l’haver posat fre al procés.

Un «conte» del Govern

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, ha mostrat la seva desconfiança davant la concessió dels indults i ha acusat Sánchez d’«ensenyar discursos de reconciliació i concòrdia amb una mà i permetre el robatori i la repressió amb l’altra», amb referència a les accions del Tribunal de Comptes. En aquest sentit, ha assenyalat que «el polititzat i parcial» òrgan –amb «l’aval de l’Advocacia de l’Estat»– «robarà» milions d’euros a treballadors de la Generalitat que feien la seva feina.

«El que ens està explicant [Sánchez] és això: un conte. El mateix conte que ens trobarem a la taula de diàleg», ha lamentat. Així, ha demanat al president del Govern formalitzar el «divorci» entre Espanya i Catalunya per «començar una nova etapa d’estat a estat, d’igual a igual». «Aquesta farsa no es pot aguantar dos anys més», ha conclòs Nogueras en català.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el portaveu del PDeCat, Ferran Bel, s’ha mostrat més conciliador amb Sánchez, defensant que la concessió de la mesura de gràcia als líders del procés, tot i que «no és suficient», sí que és un inici. Igual com Nogueras, ha avisat que no es pot parlar de concòrdia quan el Tribunal de Comptes està exigint quanties milionàries a exidirigents independentistes sota l’amenaça d’«embargar tots els seus béns».

Sobre les paraules de Sánchez negant qualsevol possibilitat de celebrar un referèndum, Bel ha demanat els socialistes que «siguin valents, siguin decidits i siguin comprensius». «No negui l’autodeterminació, pot defensar que vostè no la comparteix, però no la negui», ha dit mirant directament al president del Govern.