Compareixença dels advocats

La fiscalia i l’Advocacia de l’Estat no es mullen sobre els comptes del procés

  • El Tribunal de Comptes rebutja les al·legacions i els dirigents sobiranistes han de dipositar la fiança provisional de 5,4 milions d’euros fins al 21 de juliol

Reunión consellers de Junts per Catalunya y Carles Puigdemont, en Waterloo

Reunión consellers de Junts per Catalunya y Carles Puigdemont, en Waterloo / Horst Wagner (EFE)

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia i l’Advocacia de l’Estat no s’han mullat aquest dimecres a l’hora de valorar la liquidació provisional de 5,4 milions d’euros reclamats pel Tribunal de Comptesper les despeses vinculades al procés i a l’1-O, segons les fonts jurídiques consultades per EL PERIÓDICO. La vista de la defensa dels 34 encausats i les acusacions ha finalitzat aquest matí. L’òrgan fiscalitzat no ha acceptat les al·legacions dels dirigents sobiranistes i els ha donat de termini fins al 21 de juliol (15 dies hàbils) per presentar la fiança provisional. En el cas que no dipositin aquesta quantitat, es procedirà a l’embargament de béns. La xifra final es dilucidarà en un posterior judici.

L’Advocacia de l’Estat directament no va fer cap al·legació i el seu representant ni tan sols va obrir la boca. Les fonts consultades discrepen sobre aquest silenci. Algunes al·ludeixen a la dita que qui calla hi consent, mentre que altres lletrats el vinculen a un intent de no entrar en polèmica amb l’entorn independentista, ja que l’Advocacia de l’Estat depèn del Ministeri de Justícia. La fiscalia, per la seva part, va fer un breu discurs en el qual es va referir que en un futur actuaria en consonància a la jurisprudència aplicable i va citar una sentència del Tribunal Suprem. Les acusacions, entre elles Advocats per la Constitució i Societat Civil Catalana, van rebatre les tesis de les defensa i alguns d’ells va indicar que la quantitat de 5,4 s’havia d’augmentar.

Artur Mas, Puigdemont i d’altres

El Tribunal de Comptes va comunicar aquest dimarts als expresidents catalans Artur Mas i Carles Puigdemont, així com a l’exvicepresident Oriol Junqueras i a 31 ex alts càrrecs més de Catalunya, que se’ls reclama provisionalment un total de 5.422.879,48 euros (5.151.156 euros de principal i 271.723,48 d’interessos) per les despeses vinculades a la internacionalització del procés i el referèndum unilateral de l’1-O. La quantitat més important, de 1.392.300 euros, correspon a un contracte amb el ‘lobby’ anglosaxó Indepedent Diplomat, l’objectiu del qual era crear un clima favorable al projecte sobiranista. La partida de visites internacionals, en segon lloc, ascendeix a 932.125 euros.

Notícies relacionades

La suma fixada és solidària, però a cada un se li requereix una quantitat diferent partint de la seva actuació i el temps que va estar en el càrrec. En concret, 2.085.976,19 milions a Carles Puigdemont i a Oriol Junqueras. Més alta, no obstant, és la reclamació que penja sobre Artur Mas: 2.950.980,33 euros. L’expresident ja va haver de fer front a un pagament de 4,9 milions pel 9-N. Altres quantitats elevades són les de Francesc Homs (3,1 milions), Raül Romeva (2,2 milions), Andreu Mas-Colell (2,9 milions) i l’exinterventora Mireia Vidal (3,3 milions). Una de les persones encausades, Maryse Olivé, exdelegada del Govern a França, va morir el 2017.

La delegada instructora ha exonerat els exconsellers Neus Munté i Jordi Turull al no ser competents en matèria d’acció exterior el Departament de Presidència del qual tots dos van ser titulars, després de la creació el gener de 2016 de la Conselleria d’Afers Exteriors. També han sigut exculpats Javier Acín, Francesc Cubell, Jordi Serra, Virginia Astigarraga i Pau Villoria Sistach, tots ells interventors delegats, així com Juan Prat Coll, en virtut de les al·legacions realitzades durant la instrucció.