Els racons d’una restitució després de denúncies d’abusos

El cas Pujol revela un malestar intern contra l’exportaveu de Junts

  • Fonts de Junts admeten que el cas no es limita a les presumptes conductes cap a dues dones

  • L’entorn de Pujol replica que va ser ell víctima d’un assetjament i d’un linxament intern

El cas Pujol revela un malestar intern contra l’exportaveu de Junts

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

ver +

Les informacions sobre el presumpte assetjament sexual d’Eduard Pujol eren, el 26 d’octubre passat, prou «greus i urgents» com per expulsar-lo fulminantment com a militant i portaveu de Junts al Parlament. ¿Què ha passat perquè vuit mesos després se li demani perdó i se li restitueixi? ¿Hi ha alguna cosa més enllà d’unes denúncies d’assetjament que finalment no han arribat als tribunals? Fonts del partit consultades des de fa mesos confirmen que en aquest cas ha influït també una batalla interna de poder respecte a Pujol, que ocupava un destacat càrrec de projecció mediàtica en un partit. En el seu entorn repliquen que ell ha sigut víctima d’un assetjament continuat des del març del 2019 i un linxament a Junts a l’octubre sense dret a defensar-se.

Segons aquestes fonts del partit, en l’actuació contra l’exdiputat va influir no només la sensibilitat davant els abusos sexuals, sinó aquest context intern enrarit. Pujol va actuar judicialment al costat d’un amic personal en un cas de divorci no amistós, la qual cosa –segons s’explica a Junts– va posar també determinades dirigents en contra del diputat. Altres veus en canvi han mantingut en privat que l’actuació contra Pujol era excessiva.

Un perfil qüestionat

Els crítics amb Pujol li retreuen la seva falta d’activitat diària al Parlament, i d’altres el descriuen com un polític sense recolzaments interns. En canvi, fonts de l’entorn de Pujol repliquen que va recórrer 70.000 quilòmetres en un any en tasques de partit i que a treballar no el guanyava ningú.

Notícies relacionades

Passats nou mesos, ningú es fa responsable d’haver afirmat que les informacions sobre Pujol eren «greus i urgents». Hi ha qui afirma que es va dir per instrucció directa de la màxima direcció. Però ni llavors ni ara es va iniciar una investigació, adduint que han de ser els tribunals qui ho han de fer. Junts ha anunciat ara un codi ètic més enllà de la legalitat.

Mentrestant, la pregunta que segueix en l’aire és si aquesta restitució de Pujol arriba per convicció o perquè ell ha emprès accions legals contra les dues dones que el van acusar i que no van portar el cas als tribunals. L’altra qüestió la va formular la periodista Núria Orriols aquest dilluns a Sànchez: ¿Al marge que no tingui reflex judicial, la presumpta conducta de Pujol és compatible amb els valors ètics de Junts? «Si hi ha comportaments no lícits han de ser els organismes corresponents els que facin aquestes actuacions», va respondre breument Sànchez.