Gest sense precedents

El PP s’afegeix a Vox i planta l’homenatge a les víctimes del terrorisme

  • Els populars eviten participar per primera vegada en l’acte del Congrés i segueixen l’estela de la formació d’ultradreta

  • Casado assenyala que l’absència obeeix a l’acostament dels presos d’ETA, malgrat que també ho van fer Aznar i Rajoy

El PP s’afegeix a Vox i planta l’homenatge a les víctimes del terrorisme

Mariscal/EFE

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’actual legislatura continua oferint imatges sense precedents. Per primera vegada des que es va instaurar la cita, fa deu anys, el PP es va absentar aquest diumenge de l’homenatge a les víctimes del terrorisme que organitza el Congrés. L’acte va estar marcat per la divisió davant aquesta xacra: tant entre els partits com entre les víctimes. Perquè algunes de les associacions sí que hi van participar, però les majoritàries no ho van fer, optant en el seu lloc per una concentració a les portes de la Cambra baixa en què van demanar la il·legalització de Bildu. Dirigents del PP i Vox estaven al seu costat. La formació ‘abertzale’, en canvi, sí que va participar en l’homenatge a les víctimes. 

La plantada dels populars segueix l’estela del partit de Santiago Abascal, en un moment d’enorme crispació política, després de l’aprovació per part del Govern de l’indult als líders independentistes condemnats pel referèndum de l’1-O. Però el motiu al·legat pel PP va ser un altre: la seva condemna a l’acostament de presos d’ETA a presons pròximes a Euskadi. Per als populars, rere aquests gestos hi ha el peatge a Bildu del president del Govern, Pedro Sánchez, pel seu recolzament als Pressupostos

El mateix líder del PP, Pablo Casado, va exposar els motius a Twitter. «El Dia de les Víctimes del Terrorisme exigim memòria, dignitat i justícia. És inacceptable que Sánchez beneficiï els presos etarres, pacti amb qui no condemna 850 assassinats i no col·labora a aclarir 300 crims impunes. No tot val per seguir en el poder. Ja n’hi ha prou», va escriure. 

Però aquesta postura dels populars, que tradicionalment han recorregut a la lluita contra el terrorisme per intentar desgastar els executius socialistes, casa malament amb el seu comportament quan eren a la Moncloa. Durant els seus dos mandats com a president del Govern, anys en què ETA continuava matant, José María Aznar va acostar 426 presos de la banda terrorista. Mariano Rajoy va aproximar o en va beneficiar prop de 40. 

Els membres de la Mesa

L’acte, en qualsevol cas, no l’organitzava l’Executiu de coalició del PSOE i Unides Podem, sinó el Congrés. Per això Ana Pastor i Adolfo Suárez Illana, els dos membres del PP a la Mesa, sí que hi van assistir. Però en la seva condició d’integrants de l’òrgan de govern de la Cambra baixa, no del PP. El partit, com a tal, estava representat fora, en la concentració d’algunes de les diverses associacions de víctimes del terrorisme. Al costat dels dirigents de Vox, van ser-hi, entre altres, la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra; el seu homòleg al Senat, Javier Maroto, i la vicesecretària d’Organització, Ana Beltrán.  

Notícies relacionades

«Volem denunciar que no hi pot haver equidistància entre Bildu i les víctimes. No hi pot haver equidistància entre els que no rebutgen el terrorisme i els que l’han patit», va dir Gamarra, que va carregar contra la presumpta «política d’emblanquiment» de Sánchez a la formació ‘abertzale’, hereva de Batasuna però integrada també per altres corrents, per «continuar mantenint-se a la Moncloa». Aquesta, no obstant, no és la primera vegada que Bildu assisteix a l’homenatge del Congrés. És la tercera, i en les dues anteriors el PP no va tenir problemes a participar, malgrat la presència del partit basc. 

Dins la Cambra baixa, mentrestant, la seva presidenta, Meritxell Batet, va reivindicar la cita. «Convoco aquest acte perquè la llei així ho indica, perquè crec en ell i el seu sentit, convençuda que actes com aquest són els que fan comunitat, fan Estat», va dir. El president de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, Tomás Caballero, que sí que va participar en la convocatòria (a diferència d’altres entitats, com l’Associació de Víctimes del Terrorisme), va aprofitar la seva intervenció per demanar una modificació del Codi Penal que impedeixi els homenatges als etarres quan surten de la presó.