També pendent el final de les mascaretes

Calvo presideix aquest dilluns la reunió prèvia per concedir els indults

  • La vicepresidenta primera dirigeix de manera telemàtica la Comissió General de Secretaris d’Estat i Sotssecretaris, agendada des de divendres passat

  • Sánchez podria portar en mà al Consell de Ministres la mesura de gràcia, a proposta del titular de Justícia, però ha preferit que se citi l’òrgan abans

Calvo presideix aquest dilluns la reunió prèvia per concedir els indults

EFE / CHEMA MOYA

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El pas no és preceptiu, però el Govern ha volgut que sigui així. Que hi hagi un filtre previ al Consell de Ministres que aprovarà demà dimarts, 22 de juny, la concessió dels indults als nou presos del procés.

Així, aquest dilluns a la tarda, a les 16.30, es reunirà de manera telemàtica la Comissió General de Secretaris d’Estat i Sotssecretaris, que presideix la vicepresidenta primera de l’Executiu, Carmen Calvo. La cita estava ja programada des de divendres, quan s’entreveia amb claredat que seria aquest dimarts quan el Gabinet aprovaria la mesura de gràcia, el pas més delicat per a Pedro Sánchez en aquesta legislatura.

Els indults no van entrar a la cita ordinària de la Comissió General de dijous passat, el dia en què habitualment es reuneix aquest òrgan, el que estudia els assumptes que van al Consell de Ministres. Els seus membres, en ocasions més excepcionals en aquesta legislatura, sí que s’han trobat els dilluns per abordar assumptes incorporats a última hora i de gran transcendència o bé perquè es programa un altre Consell durant la setmana, com també és el cas.

«Utilitat pública»

La mesura de gràcia no tindria per què passar pel filtre previ. El president, a proposta d’un ministre, pot modificar l’ordre del dia del Consell. És a dir, que podia incorporar aquesta qüestió si la portés a la reunió el titular de Justícia, Juan Carlos Campo. El mateix cap de l’Executiu pot traslladar assumptes en mà al Consell de Ministres. En aquesta ocasió, el líder socialista no ha volgut prescindir d’aquest filtre previ.

Notícies relacionades

Sánchez va anunciar aquest dilluns al matí, al Liceu de Barcelona, la data definitiva d’aprovació dels indults –era la confirmació oficial, tot i que totalment esperable-, i els va justificar per la seva «utilitat pública», per fomentar la «convivència». És una figura «necessària» en «determinats moments», que «ni qüestiona ni revoca la sentència ferma condemnatòria» del Tribunal Suprem.

A més, és previsible també que a la Comissió General de Secretaris d’Estat i Sotssecretaris s’analitzi el reial decret llei que posarà fi a l’ús obligatori de les mascaretes a l’exterior, mesura que va anunciar Sánchez a Barcelona divendres passat, que se substanciarà en una reunió extraordinària del Consell de Ministres, el pròxim dijous, i que entrarà en vigor a tot Espanya dissabte 26 de juny.