La nova legislatura

Aragonès vol que Catalunya voti la proposta que surti de la taula de diàleg

El president allarga la mà al Govern en la reunió del Cercle d’Economia

Barcelona 16/06/2021 Pere Aragonés y Javier Faus presentan la reunión anual del Cercle d’Economia Foto de Ferran Nadeu

Barcelona 16/06/2021 Pere Aragonés y Javier Faus presentan la reunión anual del Cercle d’Economia Foto de Ferran Nadeu / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, continua oferint amb comptagotes detalls del que espera de la taula de diàleg que està a punt de reprendre amb el Govern. Aquest dimecres, en la conferència d’obertura de la reunió anual del Cercle d’Economia, ha insistit que, si s’arriba a un acord en aquest fòrum, s’haurà de presentar als catalans perquè votin si ho aproven.

Com que, a pocs dies que es concedeixin els indults als líders independentistes presos i comencin les converses entre governs, totes les paraules estan mesurades, està clar que Aragonès va voler remarcar aquest missatge quan va repetir dues vegades que els ciutadans hauran de «pronunciar-se sobre un eventual acord».

Les seves paraules, i el tarannà conciliador del seu discurs, enllacen amb la voluntat dels socialistes –expressada amb claredat pel PSC– que els catalans votin la proposta que surti de la taula de diàleg. No obstant, les diferències de fons són grans: els socialistes no accepten que entre les opcions elegibles pels ciutadans hi hagi la independència, i voldrien que l’acord entre el Govern i la Generalitat tingués la forma d’un nou Estatut. Per a Aragonès, en canvi, el punt de partida de les converses és la reclamació de l’autodeterminació i de l’«amnistia» per als presos.

El president, que fa dies que allarga la mà a l’Estat, va seguir amb aquest to en el seu discurs. Reprenent el fil del president del Cercle d’Economia, Javier Faus, que minuts abans havia posicionat l’entitat que dirigeix a favor dels indults, Aragonès també es va referir en to elogiós «als passos endavant de les pròximes setmanes». Però a més va animar el Govern a anar més enllà i a «presentar la seva proposta» per a Catalunya a la taula de diàleg.

Contraposar propostes

Notícies relacionades

«Nosaltres defensarem les nostres conviccions independentistes, republicanes i progressistes. Tenim l’oportunitat de contraposar propostes, i una societat madura no ha de tenir por d’afrontar tots els debats», va dir. I va afegir que té la voluntat de «posar-se a caminar» per buscar una «solució», i que espera que el Govern faci el mateix.

El president va coincidir poc després amb el Rei durant la reunió del Cercle. Malgrat que la Generalitat va voler posar en relleu que Aragonès no assistirà al sopar de gala on també hi ha el Monarca –finalment ho farà en nom de la Generalitat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà–, Faus va recordar que sí que es veurien abans. «Li agraeixo molt que pugui passar a saludar el Rei i sobretot el president de la república de Corea», va dir concretament el president del Cercle.