A proposta de Podem

El Congrés accepta a tràmit la llei per despenalitzar les injúries a la Corona

  • Unides Podem aconsegueix el recolzament de tots els socis del Govern per impulsar la reforma del Codi Penal

  • PP, Vox i Cs s’oposen a la mesura i acusen els morats de parlar d’«un problema que no existeix»

El Congrés accepta a tràmit la llei per despenalitzar les injúries a la Corona

J. Hellín / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El 28 de gener del 2021, l’Audiència Nacional va ordenar l’ingrés a presó del raper Pablo Hasél per complir una condemna de nou mesos i un dia de presó. El delicte pel qual va ser condemnat era enaltiment del terrorisme, i injúries i calúmnies a la monarquia i a les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Gairebé cinc mesos després, el Congrés dels Diputats ha acceptat a tràmit una proposició de llei d’Unides Podem per despenalitzar les dues actituds.

PSOE, Unides Podem, ERC, EH Bildu, Junts, Més País, Compromís, la CUP i el BNG, en total més de 185 diputats, han votat a favor de tramitar l’esmentada iniciativa per evitar, segons han explicat en diverses ocasions, situacions com la de Hasél; la del raper Valtònyc, fugit a Bèlgica després de ser condemnat el 2018 a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces; i els dos titellaires detinguts a Madrid el 2016 per enaltiment del terrorisme.

La proposició de llei d’Unides Podem proposa suprimir del Codi Penal els articles relatius a les calúmnies o injúries al Rei o a alguns dels seus familiars, així com l’ús d’imatges del Monarca i dels seus descendents i ascendents per «danyar el prestigi de la Corona». De la mateixa manera, pretenen despenalitzar les calúmnies, injúries o amenaces contra el Govern de la nació i altres institucions de l’estat com el Tribunal Suprem, el Tribunal Constitucional o a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. També recullen en la proposició de llei l’eliminació del delicte d’ofensa contra els sentiments religiosos i d’ofensa i ultratge a Espanya, a les diferents comunitats autònomes i als símbols o emblemes d’aquestes.

El rebuig de la dreta

«Que mai més cap raper o artista acabi a la presó per dir el que alguns no volen sentir», ha sentenciat el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, a l’explicar els objectius d’aquest reforma que ja van presentar el 2018, però que va decaure per la convocatòria d’eleccions. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de «blindar l’exercici dels drets fonamentals», «modernitzar» el Codi Penal i complir l’acord de coalició i les demandes de la Unió Europea. «Espanya s’assemblarà més a Europa i serà més lliure», ha conclòs Asens.

En contra, Asens ha tingut els membres del PP, Vox i Cs. «El que volen és impunitat per atacar les nostres institucions, els nostres símbols nacionals i enaltir el terrorisme», li ha etzibat la portaveu dels conservadors, Edurne Uriarte. El diputat taronja, Guillermo Díaz, els ha acusat de plantejar «un problema que no existeix» i de deixar de banda «la llibertat dels calumniats i injuriats per deixar pas al seu llibertinatge». 

Molt més dur ha sigut el portaveu ultra, Victor Sánchez del Real: «Vostès volen poder ofendre la gent per la seva religió, per assenyalar-los; vostès volen ofendre la Corona per destruir-la; vostès volen ofendre les institucions per trepitjar-les i vostès volen cremar símbols d’Espanya per cremar Espanya. Ho tenim clar».

La fricció amb el PSOE

Notícies relacionades

Fa cinc mesos, quan Unides Podem va anunciar la presentació de l’actual proposició de llei, el sector socialista del Govern els va recriminar l’ús electoralista de la reforma del Codi Penal. La fricció es va produir quan la Moncloa va anunciar que el Ministeri de Justícia «plantejaria» una reforma del Codi Penal perquè els delictes d’opinió no comportessin penes de presó. Minuts després, els morats van informar que havia registrat en el Congrés el text debatut aquest dimarts.

Malgrat aquell xoc, el PSOE ha donat el seu vistiplau a la mesura, tot i que ha matisat que no està d’acord amb tots els punts plantejats. A més, Odón Elorza, diputat socialista, ha remarcat que amb aquesta reforma «no es tracta de desprotegir ningú, de concedir impunitat a ningú» i que «no hi haurà ni indefensió ni desprotecció». «El que hi haurà és tipificar els delictes amb proporcionalitat», ha sentenciat.