Cinquena pena de presó

L’etarra ‘Anboto’, condemnada a 46 anys més per una bomba en un bar

Juicio a la histórica dirigente etarra Soledad Iparraguire, Anboto

Juicio a la histórica dirigente etarra Soledad Iparraguire, Anboto / Luca Piergiovanni (EFE)

1
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional ha condemnat a 46 anys de presó l’exdirigent etarra Soledad Iparraguirre, ‘Anboto’, per la col·locació el 1987 d’una bomba trampa a la porta d’un bar d’Escoriaza (Guipúscoa) per causar la mort als guàrdies civils que acudissin a desactivar-la, si bé finalment no s’hi van produir víctimes. És la cinquena condemna que rep ‘Anboto’ des de la seva entrega per França el 2019 per ser jutjada per 12 causes pendents, de les quals ha sigut jutjada ja per set i de dues n’ha sigut absolta.

Divendres, el Ministeri de l’Interior va disposar el seu trasllat a la presó d’Àlaba des de la presó de dones Madrid I, on estava interna per «raons judicials» i en qualitat de presa preventiva, a la presó d’Àlaba. En la seva sentència, la secció primera de la sala penal considera acreditada la participació d’Iparraguirre com a membre del ‘comando Araba’ en la confecció, trasllat o col·locació de la bomba i es basa en una prova objectiva, consistent en les empremtes de l’acusada, que es van localitzar en diversos components de l’artefacte.

Per al tribunal, també és evident la intenció homicida dels autors de l’atemptat, «atès que l’artefacte explosiu estava confeccionat amb un dispositiu d’acció retardada que posaria en marxa la bomba minuts després de la separació del primer temporitzador, com així va ser, cosa que revela la finalitat de causar la mort de les persones que van desmuntar l’artefacte –element fàctic que s’infereix de la potència del mateix explosiu–».

Notícies relacionades

La sala també condemna l’acusada per estralls, ja que l’explosió de la bomba va causar greus danys i desperfectes a la calçada, les façanes i les vivendes.

La fiscalia demanava per a ella 61 anys de presó per participar en aquests fets quan integrava el ‘comando Araba’ d’ETA. No obstant, la sala ha rebaixat aquesta pena a l’absoldre-la del delicte de pertinença a organització terrorista per haver sigut condemnada a França a 20 anys de presó per un delicte anàleg, el d’associació il·lícita en grau de directora. Per aquest atemptat ja van ser condemnats els seus companys de comando José Javier Arizcuren Ruiz, ‘Kantauri’, Alberto Plazaola, Juan Carlos Arruti i José Ignacio Gaztañaga. Un comando, que malgrat la seva denominació, actuava no només a la província d’Àlaba sinó també en zones limítrofes de Guipúscoa i Biscaia.