Presumpte desviacions de fons per finançar el procès

L’Audiència Nacional dona un impuls a la investigació sobre Tsunami Democràtic a l’assumir la part de Voloh

Investiga el paper de la plataforma independentista en els disturbis desencadenats després de la sentència

  • El nexe entre les dues causes seria l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell

1
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional ha assumit els fets relatius a Tsunami Democràtic que fins ara formaven part del cas Voloh, referit a la presumpta desviació de fons públics per finançar el procès, en un impuls a la causa, en què s’investiga la plataforma independentista pels desordres públics que van esclatar després de la sentència de l’1-O. Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, el Jutjat d’Instrucció Número 1 de Barcelona ha esqueixat del cas Voloh la part corresponent a Tsunami Democràtic i l’ha remès a l’Audiència Nacional, on ja hi ha una causa oberta per aquesta qüestió, perquè aquest tribunal concentri les investigacions.

El Jutjat d’Instrucció Número 6 de l’Audiència Nacional investiga des del 2019 Tsunami Democràtic per tal d’aclarir el rol que hauria tingut en els disturbis que van seguir les condemnes pel procès.

En el seu moment, el magistrat Manuel García-Castellón va ordenar tancar qualsevol accés a les pàgines web i els perfils a les xarxes socials de Tsunami Democràtic apuntant a un presumpte delicte de terrorisme.

El nexe entre les dues causes seria l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, un dels detinguts l’octubre passat en el marc de Voloh, a qui el jutge Joaquín Aguirre atribueix «l’activitat de direcció i participació directa» en les accions de Tsunami Democràtic durant la tardor del 2019. En concret, l’instructor va apuntar en la interlocutòria d’entrada i registre que Vendrell va dir que enviaria «gent per protegir la plaça Urquinaona», es va referir a les protestes al voltant del Camp Nou i l’autopista i va demanar no fer manifestacions només a Barcelona.

Notícies relacionades

Amb tot, per al titular del jutjat barceloní, «s’arriba a la presumpció que Vendrell no només participa en el moviment de Tsunami, sinó que dona instruccions de les accions que s’han de portar a terme».

Ara serà l’Audiència Nacional qui estiri aquest fil per aclarir la incògnita de com funcionava la plataforma independentista i d’on procedien les ordres, mentre des de la capital catalana continua la investigació de Voloh.