COP POLICIAL

¿Volhov o Voloh? ¿Gesta nazi o déu eslau?

Enrenou pel nom de l'operació contra l'estat major de Puigdemont

combo-a-4

combo-a-4

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nom de l’operació de la Guàrdia Civil contra l’estat major de Carles Puigdemont ha aixecat un gran enrenou a Catalunya. En la nota de premsa enviada per la direcció general de l’institut armat per donar compte de les detencions es deia operació Volhov, com el riu rus que va ser escenari el 1941 d’una batalla entre l’exèrcit nazi i el soviètic en què va participar la Divisió Blava espanyola.

La suspicàcia és fàcilment comprensible: ¿per què s’ha posat a una operació contra la presumpta desviació de fons públics el nom d’una gesta feixista? Es tracta d’una batalla, a més, molt coneguda en cercles ultres, i fins i tot alguns grups neonazis espanyols la citen en les lletres de les seves cançons.

No obstant, fonts no oficials de la Guàrdia Civil afirmen que es tracta d’un malentès. Quan l’operació va propiciar les primeres actuacions i detencions, el novembre del 2019, se l’anomenava Voloh, que és el nom del déu eslau de la terra, les aigües, els boscos i la fertilitat, entre altres coses. Amb aquesta mateixa denominació va aparèixer llavors en els mitjans de comunicació.

Notícies relacionades

De fet, recorden, l’operació del setembre del 2017 contra l’organització del referèndum de l’1-O va rebre el nom d’Anubis, un déu egipci relacionat amb la mort.

De moment, no hi ha una explicació oficial sobre aquest canvi en el nom de l’operació actual.