Consell Nacional del partit

El PSC tanca files amb Sánchez contra l’ofensiva de la dreta pels indults

  • Iceta aposta per la concòrdia i assegura que el Govern gestionarà la mesura de gràcia «tenint en compte les conseqüències»

  • Illa carrega contra el PP, Cs i Vox per practicar «el patriotisme de la por i revengisme de la covardia»

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Responsabilitat, conviccions i coratge». Aquesta és el consell que dona el PSC al president del Govern, Pedro Sánchez, perquè no s’acovardeixi en vista de l’ofensiva de les dretes, que reeditaran la fotografia de Colón per protestar contra una possible concessió de l’indult als presos independentistes. Aquest dissabte els socialistes catalans han tancat files amb Sánchez durant el consell nacional de la formació i li han donat un reconeixement contra les crítiques externes, però també en vista de l’enrenou intern encoratjat per barons autonòmics i expresidents com Felipe González i Alfonso Guerra, contraris a la mesura de gràcia.

Des de la Sala Ernest Lluch del Casal Socialista Joan Reventós de Barcelona, el primer secretari del PSC i ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha apostat per la concòrdia i ha assegurat que el Govern gestionarà la mesura de gràcia «tenint en compte les conseqüències»: «No volem dir només un sol poble, ho volem fer realitat, conscients que s’ha esquerdat i que qui va promoure la divisió potser no era prou conscient dels efectes perniciosos i negatius d’una política divisiva. Nosaltres farem al contrari. Mai a canvi de res, sinó per convicció i per responsabilitat», ha afirmat.

Iceta no ha escatimat crítiques al PP, Cs i Vox, i ha animat els seus a «alçar la veu contra una dreta incapaç de portar-nos res i que només ho vol destruir tot». «La dreta, quan es perd, torna a Colón», ha dit, i ha ironitzat sobre la recollida de firmes dels populars contra els indults recordant que la que van emprendre contra l’Estatut «va provocar una crisi política» amb l’embolic del procés. «Qui estima de veritat Espanya no la divideix», ha conclòs.

«Ni independència ni amnistia»

El secretari d’Organització i líder del PSC en el Parlament, Salvador Illa, ha sigut molt més contundent alertant que «ni Catalunya serà independent, ni hi haurà amnistia ni hi haurà referèndum d’autodeterminació» però, alhora, ha empès per obrir una nova etapa de «retrobament» entre catalans.

Illa ha defensat que Sánchez no es guiarà per les enquestes per decidir sobre els indults als presos de l’1-O –que seran parcials, ha dit, perquè el tenir sobre la taula l’informe desfavorable del Tribunal Suprem «s’exclou la possibilitat que sigui total»– i ha celebrat que el president es mogui per «la justícia, l’entesa, afavorir el retrobament, pensar en el futur i defensar l’interès general». «Aquests són els veritables valors constitucionals», ha apuntalat, abans d’acusar les dretes de practicar «el patriotisme de la por i revengisme de la covardia»

El líder del PSC a la Cambra catalana ha asseverat que Catalunya «necessita fer un salt endavant [...], sense titubejar, per passar així del desacord al retrobament». «No importa si el camí és difícil, si saps que vas en la bona direcció. No importen els obstacles que hagis d’esquivar, si saps que quan arribis al final del camí el que trobes valdrà la pena», ha afirmat, i ha enarborat el paper del PSOE durant l’aplicació del 155 a Catalunya «posant l’espatlla», a diferència de l’actual PP, ha dit.

Un nou Govern ja «fracassat»

Notícies relacionades

Després de la configuració del nou Govern de coalició entre Esquerra i Junts, Iceta i Illa han lamentat que aquest s’endinsi en la «repetició d’un fracàs» i que generi «falses expectatives» i, com a conseqüència d’això, «frustració» a tots els catalans. El ministre ha qüestionat com es pot advocar pel diàleg i per la negociació alhora que per l’‘embat democràtic’ i la confrontació, i els ha demanat que acabin amb l’«engany».

Els socialistes ja han posat fil a l’agulla per construir un Executiu «alternatiu», a l’ombra, que fiscalitzi l’acció del govern presidit per Pere Aragonès i que vagi prenent forma perquè en la pròxima contesa electoral catalana, si els resultats i les majories els acompanyen, puguin ocupar el Palau de la Generalitat.