Canvi als estatuts

Belarra planteja que els càrrecs de Podem no dimiteixin si són processats per «assetjament judicial»

  • La previsible futura líder del partit recull aquesta proposta al seu Document Ètic que es votarà a ‘Vistalegre IV’

La ministra de Derechos Sociales y Agenda 2030, Ione Belarra.

La ministra de Derechos Sociales y Agenda 2030, Ione Belarra. / JUAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ione Belarra, previsiblement la successora de Pablo Iglesias al capdavant de Podem, ha plantejat que aquelles persones que ocupin un càrrec –ja sigui públic o dins de la formació– no hagin de dimitir al ser processats o condemnats «quan hi hagi un context d’assetjament judicial amb intencions polítiques». El mateix proposa respecte a fer ús de l’aforament. Fins al moment, tots els membres del partit morat que es veiessin en aquesta situació estaven obligats a abandonar els seus càrrecs i no podien recórrer a cap «privilegi jurídic».

A dues setmanes que se celebri ‘Vistalegre IV’, on la militància escollirà la futura secretària general de Podem, el Document Ètic presentat per Belarra per liderar el partit ha generat cert enrenou. Els estatuts actuals recullen «el compromís de renúncia al càrrec públic, al càrrec intern o a qualsevol candidatura als esmentats càrrecs en cas de ser processat o condemnat» i «la renúncia a qualsevol privilegi jurídic o material derivat de forma directa de la seva condició i a l’acolliment a qualsevol figura d’aforament judicial».

No obstant, la també ministra de Drets Socials i Agenda 2030 ha inclòs un afegitó final: «Amb les matisacions necessàries quan existeixi un context d’assetjament judicial amb intencions polítiques (lawfare) i allunyat del dret». D’aquesta manera obre la porta a evitar que els dirigents de la formació hagin de dimitir sota el pretext que estan sent objecte d’una persecució judicial. El plantejament va en la línia que ha esgrimit el partit des del seu naixement d’estar en el punt de mira de les anomenades ‘clavegueres de l’Estat’ i dels seus braços judicials.

El primer cas

Notícies relacionades

La publicació d’aquest document dins del procés per renovar la secretaria general de Podem va coincidir amb la decisió del Tribunal Suprem d’obrir judici oral al secretari d’Organització del partit, Alberto Rodríguez, per un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat i lesions lleus, en els quals hauria incorregut al donar presumptament una puntada de peu a un policia en una protesta del 2014 a La Laguna (Tenerife).

Després de conèixer-se la decisió, fonts del partit morat van denunciar estar «davant una estratègia més de criminalització de les persones que es manifesten per defensar drets» i van criticar que l’obertura del judici oral es produeix «sense ni una sola prova». «Es tracta d’un clar muntatge», van defensar. En aquest sentit, tot apunta que Rodríguez podria ser un dels primers beneficiats d’aquest canvi als estatuts si Belarra surt elegida secretària general del partit el pròxim diumenge 13 de juny.