Nou judici

El fiscal demana per a Torra inhabilitació per no retirar una segona pancarta

  • Aquesta vegada l’expresident va fer cas omís a una ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona reclama un any i vuit mesos d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros per a l’expresident català Quim Torra per un delicte de desobediència, al negar-se a retirar del balcó del Palau de la Generalitat el maig del 2019 una pancarta a favor dels dirigents independentistes presos fent cas omís a una ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), arran d’un recurs presentat per l’associació Impulso Ciudadano.

És la segona vegada que l’exmandatari s’asseurà al banc dels acusats per no treure una pancarta en recolzament als polítics presos. La primera vegada li va costar el càrrec. El setembre del 2020, el Tribunal Suprem va confirmar la condemna a un any i mig d’inhabilitació i multa de 30.000 euros per no treure una pancarta, malgrat que l’hi havia ordenat la Junta Electoral Central per garantir la neutralitat dels edificis públics durant la campanya d’abril del 2019.

El nou procés

En el nou escrit d’acusació, la fiscalia relata que el 19 de setembre del 2019 el TSJC va dictar un acte en què acceptava la mesura cautelar demanada per Impulso Ciudadano perquè Torra retirés la pancarta. Malgrat aquesta ordre, el llavors president va respondre una vegada més amb un desafiament. El 20 de setembre del 2019, el TSJC li va donar 48 hores per treure el cartell. Lluny d’obeir, Torra va denunciar una «vulneració flagrant del dret a la llibertat d’expressió».

Notícies relacionades

El 27 de setembre, expirat ja el termini, els jutges van ordenar que els Mossos retiressin la pancarta, i llavors dos operaris de la Generalitat van treure el missatge del balcó del Palau cap a les 15.30 hores. El Govern, no obstant, va respondre amb un nou envit: a les 18.00 hores, va penjar una altra pancarta amb el lema ‘Llibertat d’opinió i expressió’. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Temes

Temes:

Quim Torra