El nou Govern

Calvet es postula com a vicepresident d’Aragonès davant el rebuig de part de Junts

  • El titular de Territori reivindica la seva experiència de Govern i la seva aposta per un partit centrat socialment i nacionalment

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La decisió d’Elsa Artadi de donar un primer cop de porta aPere Aragonès abans fins i tot que prengui possessió com a president republicà ha tingut un efecte col·lateral no menor. Ha mostrat la falta de recolzament evident de bona part de Junts a l’autoritat del nou cap del Govern, però també deixa en l’aire la decisió interna de Junts sobre qui ocuparà els set càrrecs previstos per aquest partit en l’Executiu de coalició amb els republicans. En aquest escenari, l’actual conseller de Territori, Damià Calvet, fa un pas endavant.

El dirigent exconvergent es reivindica com una persona amb un ampli coneixement del territori i de la gestió de Govern, amb capacitat d’arribar a acords i una visió del partit allunyada dels extrems, organitzada i ocupant un espai central i ampli. Calvet, a més, s’ha pronunciat clarament a favor de l’acord de coalició amb ERC des del primer minut, allunyant-se dels que optaven per passar a l’oposició o no donar els vots a Aragonès.

Notícies relacionades

Altres dirigents, en canvi, creuen que de cap manera serà ell qui ocupi el primer càrrec d’importància per a Junts en el nou Govern, perquè possiblement és vist com a massa moderat o «convergent» per al càrrec, per la qual cosa va perdre clarament la partida davant Laura Borràs com a presidenciable en les primàries. El nom alternatiu podria ser l’actual conseller d’Empresa, Ramon Tremosa. Això representaria també un missatge a Aragonès, en clau ideològica –després d’haver tancat un pacte social amb la CUP–, ja que el perfil de Tremosa està allunyat de tendències progressistes.

Artadi ha evitat donar la seva opinió, però sí que ha deixat oberta la possibilitat que la vicepresidència i l’àrea d’Economia les dirigeixin dues persones diferents, de Junts. A més, diverses dirigents aspiren als com a mínim tres càrrecs que els corresponen, atesa la promesa de paritat de JxCat i ERC. Entre aquestes, Meritxell Budó, actual consellera de Presidència, i Gemma Geis, cap de llista per Girona, o alguna alcaldessa de pes del partit. En l’equació cal tenir en compte càrrecs com l’actual titular d’Interior, Miquel Sàmper i altres de menors com Albert Batet, líder parlamentari de Junts. I no oblidar tampoc un nom ja es dona per descomptat, el de Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, per dirigir la Conselleria de Salut.