Ponència de l’assemblea

L’ANC defensa una «revolta permanent» per forçar una DUI

  • L’entitat aposta per impulsar una ILP per crear una llei d’independència i per crear una xarxa de «paradiplomàcia institucional i civil» amb el recolzament del Consell per la República

L’ANC defensa una «revolta permanent» per forçar una DUI
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC s’aferra a la unilateralitat en solitari. L’entitat que presideix Elisenda Paluzie considera que no hi ha una altra via per a la independència que la ruptura, però aquesta no convenç el quadro institucional. ERC i Junts no la preveuen al seu acord per governar els pròxims quatre anys –prioritzen la intermediació dels organismes europeus per aconseguir una consulta acordada i vinculant–, mentre que la CUP deixa la porta oberta a triar la forma que generi més consens.

Al full de ruta que votaran els socis a l’Assemblea General Ordinària que comença aquest dijous i que s’allargarà fins al 26 de maig de forma telemàtica, l’ANC es fixa com a objectiu impulsar una «revolta permanent» que forci una declaració unilateral d’independència. «La confrontació i la desobediència simultània i persistent a tots els fronts és el que canviarà la correlació de forces contra l’ocupant que provocarà un nou embat que ens permetrà alliberar-nos com a nació», argumenten al document a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

L’ANC menysté qualsevol diàleg amb l’Estat, reclama una acció coordinada tant al Parlament com al Congrés –al·lega que la força del bloqueig o de la desestabilització de l’Estat és molt gran quan s’actua concertadament– i exigeix a ERC i Junts un Govern «de concentració nacional que avanci cap a la independència», és a dir, que emprenguin el camí de la desobediència per no «malbaratar» el 51,7% del vot independentista a les eleccions del 14-F.

«Interioritzem que som un país ocupat, que Espanya intenta assimilar-nos i acabar amb la nostra identitat nacional de totes les maneres possibles, que mai s’avindrà a cap solució d’acord que permeti la nostra lliure determinació, i que d’això es deriva la legitimitat de la unilateralitat com a única fórmula possible per alliberar-nos», animen els seus.

Paradiplomàcia i ILP

L’ANC no escatima crítiques a la falta de consens independentista a les institucions i càrrega contra «el nivell de confrontació i desqualificació entre les candidatures» perquè «genera cansament, desmobilització i decepció». «L’independentisme no està ni fragmentat ni confortat: qui ho està és la seva representació política», defensa, i demana un front únic per aconseguir la independència.

Notícies relacionades

Davant la falta d’una meta per a l’independentisme, l’entitat proposa que des de tres fronts d’acció –moviment popular, institucions i acció exterior– es forcin «embats» i que s’impulsi una iniciativa legislativa popular (ILP) per a la independència que actuï com a «catalitzador» i «dibuixi un esbós dels principis fonamentals de la república catalana». També proposa la creació d’una xarxa de paradiplomàcia institucional i civil amb el recolzament del Consell per la República.

Paral·lelament, l’ANC continuarà amb les campanyes perquè l’independentisme es coli a les institucions i a sectors com les patronals i els sindicats, i portarà a terme formacions per preparar els catalans «per suportar l’embat que comportarà la lluita per l’alliberament del nostre poble».