Rufián: «Junts no és tan de dretes com es diu»

  • El portaveu d’ERC suavitza el to amb els postconvergents després de pactar el Govern català malgrat que fa sis dies els va qualificar d’«independentisme català de dretes»

  • Destaca les 44 lleis «inequívocament socials» que han pactat amb aquesta formació els últims anys i lamenta que al Congrés no hi hagi «una dreta d’aquest tipus»

Rufián: «Junts no és tan de dretes com es diu»
1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’hemeroteca sempre pesa i més si només han passat sis dies. Dimecres, ERC deia que volia governar en solitari i el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, desdenyava Junts per ser «independentisme català de dretes». Finalment, les dues formacions s’han posat d’acord aquest cap de setmana, han format un Govern de coalició i alguns dirigents han començat a suavitzar el to. Ha cridat l’atenció el cas de Rufián, que aquest dimarts a la Cambra baixa ha restat importància que Elsa Artadi, de Junts, ocupi la vicepresidència i la cartera d’Economia, malgrat que ERC va pactar amb la CUP que el nou Executiu farà «un gir a l’esquerra en les polítiques socials». Preguntat sobre aquesta possible contradicció, Rufián ha afirmat: «Junts no és tan de dretes com es diu».

El diputat republicà ha argumentat que el seu partit ha pactat els últims anys 44 lleis «inequívocament socials» i ha esmentat la limitació dels preus del lloguer, els impostos a la banca i les nuclears i la renda mínima garantida. «Tant de bo al Congrés hi hagués una dreta d’aquest tipus amb què aprovar aquestes coses», ha apuntat. Segons Rufián, així com el PSOE té «l’etiqueta de partit d’esquerres faci el que faci», altres partits no la tenen, tot i que «de vegades obligant-los sí que ho són». Al seu judici, Junts «aglutina un espai liberal, de centredreta», però en què s’allotgen «diferents sensibilitats». En aquest sentit, fonts d’ERC consideren que Artadi és de les polítiques més «centrades» d’aquesta formació.

«Una coalició complicada i victoriosa»

Notícies relacionades

Davant la seva pròpia contradicció entre el que va dir la setmana passada i aquesta, el portaveu d’ERC ha remarcat el canvi de «context» i el fet que la política en si mateixa sigui «el pacte entre diferents». «És una coalició de Govern complicada i victoriosa», ha afirmat respecte al nou Executiu que presidirà Pere Aragonès.

Respecte a la possibilitat que el Consell per la República de Carles Puigdemont acabi integrant la direcció del procés, Rufián s’ha limitat a remarcar que les «úniques victòries judicials» d’aquests anys han sigut «internacionals» i que el Consell «ha de ser un òrgan transversal que aglutini aquesta lluita», donant a entendre que ha de fer-ho a l’estranger, però no a Catalunya.