Els racons de l’acord

ERC i Junts reclamaran a Europa un referèndum «acordat i vinculant» sense renunciar a la «confrontació»

  • El Consell per la República de Puigdemont integrarà la direcció del procés després de ser reformulat per consens

ERC i Junts reclamaran a Europa un referèndum «acordat i vinculant» sense renunciar a la «confrontació»
2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’acord entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya per a la investidura de Pere Aragonès, que ha fet públic aquest dilluns a última hora, inclou reclamar a la UE un referèndum «acordat i vinculant». Els dos partits acorden que «només un referèndum» acordat amb l’Estat pot substituir el de l’1-O, mitjançant la intervenció d’«organismes europeus i internacionals». Però en paral·lel i per satisfer –en un pacte de puntes de coixí– les tesis més rupturistes de JxCat, també s’aposta per mantenir «la confrontació democràtica» amb l’Estat amb «totes les vies democràtiques» que permetin «forçar» Espanya a la resolució del conflicte.

El text, un exercici d’equilibris interns, afirma que es comparteix «l’aposta pel diàleg i la negociació» amb l’Estat així com la necessitat d’una confrontació cívica i pacífica per forçar l’Estat a assumir la realitat fins ara negada», amb «tots els ressorts a l’abast» en «diversos escenaris de confrontació democràtica». Aquest últim és un aspecte que forma part de les tesis de Puigdemont.

El Consell

Quant al Consell per la República (CxR), l’organisme que dirigeix l’expresident Carles Puigdemont des de Waterloo amb la vocació de dirigir el procés i que ha sigut font de conflicte en les negociacions, el pacte indica que, d’entrada, no serà aquest sinó una direcció a cinc bandes (ERC, Junts, CUP, ANC i Òmnium) la que dirigeixi l’estratègia independentista i que «busqui transitòriament la coordinació amb el CxR, fins que aquest finalitzi la seva reformulació en consens entre totes les organitzacions perquè l’espai de coordinació, consens i direcció estratègica es pugui situar en el seu marc». En el marc del Consell.

D’entrada, això és, segons ha donat a entendre ERC, deixar Puigdemont sense el comandament del procés, mentre fonts del Consell insisteixen que actors com l’ANC no reconeixeran el comandament de la direcció del procés a cinc bandes si no s’acaba integrant al Consell.

La direcció del procés

Notícies relacionades

Mentre arriba o no la integració en el Consell, l’espai de direcció independentista a cinc bandes inclourà dos o tres representants de cada organització, un comitè tècnic i grups de treball sobre política municipal, acció parlamentària, àmbit internacional, àmbit antirepressiu, procés de negociació, seguiment i valoració i mobilitzacions en el marc de l’«embat democràtic».

Coordinació no vinculant

Sobre si ERC i Junts actuaran junts al Congrés i al Senat, el text parla de «coordinar» l’acció institucional per donar la màxima estabilitat al futur Govern i projectar en els parlaments els «consensos assolits» en l’espai a cinc bandes amb la CUP, ANC i Òmnium, mitjançant un espai «de treball i comunicació» entre Govern i partits liderat per Aragonès i la vicepresidència, que serà en mans de Junts. En cap cas s’indica que la coordinació serà vinculant.