Enquestes
Tezanos: «No soc endeví»
El president del Centre d’Investigacions Sociològiques admet en un article els errors dels seus pronòstics en les eleccions madrilenyes
«S’ha d’entendre que la sociologia és una ciència singular que opera amb marges d’error bastant amplis», afirma el president del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, aquest dissabte en un article que publica El País. El dirigent de l’entitat demoscòpica pública admet que les enquestes predictives publicades abans dels comicis que han donat la victòria a Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid es van equivocar.
L’enquesta que el CIS va difondre el 5 d’abril passat aventurava un empat tècnic entre l’esquerra i la dreta madrilenyes, amb 68 diputats cada un. Set dies després, el 22 d’abril, va contemplar una possible majoria absoluta d’esquerres de fins a 73 escons. El PSOE, Podem i Més Madrid ara sumen a l’Assemblea de Madrid 58 diputats, i només el PP compta amb 65.
«Una de les coses més difícils en la vida és reconèixer els errors», diu en l’arrencada del seu article. I, després d’assumir l’equivocació, demana obrir un debat «rigorós, objectiu i sense prejudicis» que sigui –diu contra la pluja de crítiques rebudes– «sense desqualificacions ad hominem».
Tezanos recorda al seu article que «les enquestes, fins i tot les més rigoroses i més ben executades, operen amb amplis marges d’error», i mira d’explicar les prediccions errades per «una creixent volatilitat» en la societat espanyola, «ja que cada vegada menys electors voten sempre el mateix partit, menys del 20%, en contrast amb el que passava fa poc, quan més del 70% votava sempre pel mateix partit».
En la seva anàlisi del que ha passat amb el CIS a Madrid, Tezanos afegeix que «cada vegada més electors prenen la decisió de qui votar –o la canvien– durant la jornada de reflexió (entorn del 8%) i durant el mateix dia de votació (6-7%)».
«No soc endeví ni pretenc que el CIS sigui una institució endevinatòria», diu el president del CIS al seu article. En defensa de la institució, recorda que el CIS sempre va donar com a guanyador dels comicis madrilenys el PP, però «és evident que les nostres enquestes no van detectar la caiguda del PSOE –escriu– possiblement perquè es va produir bàsicament en els tres o quatre últims dies». Els socialistes van obtenir un 16,85% dels vots i 24 escons, deu menys dels que els auguraven les enquestes públiques.
Notícies relacionades«No es pot negar que durant l’últim període del CIS sempre ha encertat en la identificació dels partits guanyadors i en ocasions s’han anticipat amb notable precisió els repartiments d’escons, com va passar en les eleccions d’abril del 2019, en les gallegues, les basques i en les catalanes, en qui ningú donava vencedor el PSC», afirma Tezanos en defensa de l’organisme que presideix.
Però també es defensa remarcant que «no és cert que el CIS abans sempre encertés». Per exemple, es va equivocar en les generals del 2016, «i podem dir el mateix de de les enquestadores –diu assenyalant a la competència– que van pronosticar un triomf de Ciutadans el 2016, o un sorpasso de Podem al PSOE, o una desfeta de Pedro Sánchez».
- La torre de Jesús suma 142,5 metres a falta de coronar-la amb una gran creu
- El futur passeig de la Mar Bella preveu que la costa de Barcelona retrocedeixi 20 metres
- El Girona cau contra un Logronyès sense porter als penals
- Mbappé enfonsa el Madrid a Bilbao
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació