Per una manifestació el 2018

Una jutge ordena la detenció d’una diputada de la CUP malgrat tenir immunitat

  • La presidenta del Parlament encarrega un informe als serveis jurídics per acreditar que no pot ser arrestada

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d’Instrucció número sis de Tarragona ha dictat una ordre de detenció per a la diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada, perquè acudeixi a declarar, després de dues incompareixences voluntàries prèvies, per la seva participació en una protesta del 21 de desembre del 2018 contra la celebració del Consell de Ministres a Barcelona.

No obstant, Estrada és aforada després de recollir la seva acta al Parlament i, per tant, no pot ser detinguda i el cas ha de quedar en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix que els membres del Parlament «gaudeixen d’immunitat amb l’efecte concret que no poden ser detinguts si no és el cas de delicte flagrant».

Per aquesta raó, la presidenta de la Cambra catalana, Laura Borràs, ha encarregat als serveis jurídics una «certificació oficial» sobre la «immunitat» d’Estrada. «He demanat que es faci una certificació oficial dels serveis de la cambra conforme ets diputada del Parlament. L’article 22 del nostre reglament et reconeix la immunitat. Estableix que, durant el mandat, els diputats no poden ser detinguts si no és en cas de delicte flagrant», ha escrit Borràs a Twitter.

En el seu escrit, la jutge acorda «prendre declaració com a investigada» d’Estrada, que va ser citada «en dues ocasions» –el 30 de desembre del 2020 i el 21 de gener del 2021– i no hi va comparèixer «sense oferir causa justificada per a això». Per aquest motiu, afegeix l’escrit, s’acorda «la detenció i presentació davant aquest jutjat de la investigada».

Estrada defensa que no va cometre cap delicte

Notícies relacionades

La cupaire ha conegut l’ordre de detenció mentre se celebrava un ple parlamentari i ha convocat els periodistes per denunciar una situació que qualifica com a «absurda» i «dantesca». «Si volen venir a detenir-me, fem-ho ràpid i acabem ja amb aquesta història», ha etzibat, referint-se als Mossos d’Esquadra. Tanmateix, fonts d’Interior asseguren que no poden procedir a l’arrest perquè Estrada té immunitat.

Estrada ha negat qualsevol «tipus de desordre ni de violència» i ha afirmat que va ser una jornada de mobilitzacions pacífiques. L’anticapitalista ha insistit que no va comparèixer davant de la jutge perquè la instrucció «deriva d’atestats totalment fantasiosos elaborats per Mossos d’Esquadra, que distorsionen la realitat». «Inventen uns desordres que no han existit», ha conclòs.

Temes:

Parlament CUP