Negociacions per formar Govern

La CUP cita ERC i Junts amb un programa de mínims per evitar la repetició electoral

  • Els anticapitalistes posen sobre la taula la urgència d’iniciar ja la legislatura i advoquen per deixar el debat estratègic del procés fora del marc del pacte de Govern

La CUP cita ERC i Junts amb un programa de mínims per evitar la repetició electoral
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

15 dies abans que s’esgoti el termini per investir un president i evitar aa repetició electoral a Catalunya, la CUP intenta acostar postures entre Junts i ERC –que van donar pràcticament per trencada la negociació– amb un programa de mínims per iniciar la legislatura.

El diputat cupaire Carles Riera ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que es reuniran a tres bandes a les 12 hores al Parlament –postconvergents i republicans encara no han confirmat la seva assistència– i que el seu partit posarà sobre la taula els objectius que consideren bàsics.

El primer, la urgència de donar resposta a la crisi econòmica i social. El segon, construir un mur en defensa dels drets fonamentals i bàsics «que no caben en el marc de l’Estat» –«el Parlament no pot ser un límit», ha dit–. El tercer, prendre la iniciativa per convocar la primera reunió de treball per construir un gran Acord Nacional per l’Autodeterminació. I, finalment, consolidar un espai compartit de treball –una direcció estratègica del procés a cinc, amb partits i entitats– però que es discuteixi fora de la negociació de l’Executiu.

Tot això tan sols per investir l’aspirant republicà, Pere Aragonès, sense entrar en la formació del Govern. «La prioritat és evitar la repetició electoral. Cal generar un marc de legislatura compartit. Després ja parlarem de la forma del Govern, és un tema menor», ha asseverat.

Riera ha insistit que la societat catalana no pot estar més temps sense Govern en plena pandèmia i crisi socioeconòmica i ha atribuït el desacord entre republicans i postconvergents a «problemes de poder, ego i desconfiança». «ERC i Junts estan posant els interessos de partit i les pugnes de poder per sobre de les necessitats objectives de la gent», ha reblat.

El cupaire ha alertat del risc que una alta abstenció perjudiqui l’independentisme i doni més ales al constitucionalisme. «És un perill que cal tenir en compte. Quan frustres la gent afavoreixes l’adversari», ha defensat. «Fins i tot en aquest escenari del 52% [de vots independentistes], els partits en disputa, els que estan bloquejant l’inici de la legislatura, posen per sobre els interessos partidistes», ha criticat.

El suport del PSC

Riera ha desdenyat que el PSC pugui facilitar la investidura d’Aragonès davant la plantada de Junts i ha assegurat que si aquesta maniobra es portés a terme la CUP es replantejaria el seu vot a favor: «El PSC està fora de qualsevol equació de Govern i de les majories parlamentàries perquè representa el règim, defensant la monarquia i la repressió», ha afirmat.

Notícies relacionades

Quant als comuns, ha dubtat que assumeixin com a propi el preacord arribat entre ERC i la CUP que es compromet a avançar cap a «un nou embat a l’Estat» en forma preferiblement de referèndum.

«La CUP ja ha dit per activa i per passiva que, si ERC manté el seu compromís inamovible sobre els acords polítics als quals hem arribat, investirà Aragonès sigui quin sigui la forma de Govern», ha conclòs.