El laberint català

Els comuns s’ofereixen a tancar un acord amb ERC «en 48 hores»

«Ningú entendria que no col·laboréssim en un Govern progressista», diuen

Els comuns s’ofereixen a tancar un acord amb ERC «en 48 hores»
1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els comuns estan disposats a fer valer l’inusitat protagonisme que, després del cisma entre ERC i JxCat, han cobrat els seus vuit diputats en el Parlament. Ja han establert converses amb Esquerra per estudiar amb quina fórmula podrien recolzar un Govern encapçalat per Pere Aragonès, i s’ofereixen a tancar un acord «en 48 hores».

En Comú Podem s’ha fixat uns quants objectius en la negociació que comença, a més d’aquesta rapidesa que comparen amb la velocitat amb què es va tancar el pacte entre el PSOE i Unides Podem per acordar el Govern espanyol. La primera, que sigui molt discreta. La segona, que desemboqui en un Govern que tingui quatre prioritats.

Són la de blindar els serveis públics, la d’apostar decididament per la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat per a «la resolució del conflicte» entre Catalunya i la resta d’Espanya, la de prioritzar la recuperació econòmica després de la crisi provocada per la Covid i la d’encaminar la societat cap a una «transició verda i un horitzó ecologista».

Fora d’això, totes les fórmules de col·laboració estan obertes. El portaveu dels comuns, Joan Mena, no ha volgut posar vetos a cap d’elles en una roda de premsa. No s’oposen que JxCat cedeixi quatre vots per facilitar la investidura d’Aragonès, però volen que els postconvergents «no condicionin» el futur Govern. 

Notícies relacionades

Tampoc és «incompatible» amb els comuns el pacte d’investidura que van subscriure ERC i la CUP, tot i que aquest document estableix que si la taula de diàleg amb el Govern no obté fruits en dos anys s’estudiarien altres possibilitats, entre les quals la celebració d’un referèndum d’independència. Sí que voldrien introduir millores en els aspectes socials d’aquest pacte.

«Ningú entendria que no col·laboréssim en un Govern progressista. És una molt bona notícia que ERC s’independitzi dels vincles amb JxCat», ha resumit Mena. L’opinió majoritària dins de l’espai és que seria preferible que els comuns entressin a formar part de l’Executiu d’Aragonès. No obstant, rebutgen establir una línia vermella en aquest punt, atès que els republicans han manifestat la seva intenció de governar en solitari.