La lluita per la subsistència de la postconvergència

Ortega renuncia a presidir un PDECat sumit en la crisi

  • La falta de lideratges i la greu situació econòmica llasten el futur del partit d’Artur Mas

  • El pròxim congrés de la formació haurà de decidir si Marc Solsona assumeix el poder i amb quins objectius

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’exvicepresidenta del Govern i exdirigent d’Unió, Joana Ortega, ha decidit renunciar a presidir la postconvergència. En un tuit publicat aquest dijous, Ortega assegura breument que no assumirà «cap lloc de responsabilitat estructural» en el partit, que celebra en 15 dies un congrés per mirar de subsistir després de ser ara una força extraparlamentària. Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i actual portaveu, va intentar que Ortega presidís el partit en el qual ell exerciria de secretari general però aquest moviment va generar una convulsió interna en una formació més que malmesa i amb greus problemes econòmics.

Una acumulació de crisi

L’acumulació de problemes estan situant el PDECat en una greu situació. Després del fracàs en les eleccions catalanes, la candidata i exconsellera Àngels Chacón ha deixat en suspens la seva presència en el lideratge del partit. Això ha generat la necessitat de renovar lideratges. Castells va proposar a Ortega presidir la formació en substitució de David Bonvehí, que ha dirigit el projecte i deixarà pas, després d’una gestió molt qüestionada que ha deixat el PDECat fora del Parlament, i ha vist com l’expresident Carles Puigdemont deixava la formació i fundava un nou partit emportant-se les sigles JxCat, i ha patit dissidències internes notables com els presos independentistes.

Més de dos milions d’euros

Però Bonvehí deixa pas mirant de mantenir la nau a la superfície econòmicament. Només dues dades donen compte de la situació: dos milions d’euros és el que ha desemborsat el PDECat en ajuda als presos independentistes i els seus advocats, i en l’actualitat malgrat que tots estan vinculats a Junts, el PDECat encara té pendent un pagament d’uns 70.000 euros en aquest concepte. Una situació sagnant, de gran tensió emocional i que genera greus maldecaps. S’hi ha d’afegir que al quedar fora del Parlament, el partit no disposarà de cap ingrés en aquest sentit, llevat del que aconsegueixi per la via de la militància i els càrrecs institucionals –uns 180 alcaldes i quatre diputats al Congrés–.

Notícies relacionades

La sortida d’Ortega de l’equació deixa el congrés del partit amb un interrogant. La notícia avançada per EL PERIÓDICO sobre la seva candidatura va generar un cert malestar intern. Però segons admeten els quadros de la formació, només li faltaria al PDECat afrontar un conclave amb un sector crític.

Així les coses, amb Chacón fent un pas a un costat, Ortega retirant-se i Solsona pendent de presentar la seva candidatura, tot són interrogants. La cita amb les municipals d’aquí dos anys podria ser la palanca a la qual sí que s’incorporés Ortega en una candidatura transversal contra l’alcaldessa Ada Colau. Però tot això encara està per definir en un partit la principal missió del qual és trobar lideratges nous i subsistir. Segons l’entorn de Bonvehí, l’encara president intenta marxar complint dos encàrrecs: la subsistència econòmica i lideratges nous, no «cremats» pel passat. Dues tasques més que difícils en l’actual panorama de la postconvergència.

Temes:

PDECat